Törvény védi majd a termelőket a nagykereskedők és üzletláncok túlhatalmától Ausztriában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ausztriában törvénnyel védenék a mezőgazdasági termelőket, illetve az élelmiszeripari termékek előállítóit a nagykereskedők túlhatalmától – jelentette be Elisabeth Köstinger mezőgazdasági és turisztikai miniszter csütörtökön Bécsben.

Az új törvény szankcionálni kívánja a kereskedelmi üzletláncok tisztességtelen gyakorlatát, amelynek elszenvedői elsősorban a mezőgazdasági termelők, illetve az élelmiszeripari termékek előállítói. A tárcavezető ezek közé sorolta a késedelmes fizetést, megrendelések utolsó pillanatos törlését, az egyoldalú szerződésmódosításokat, illetve az írásbeli szerződés megtagadását.
Köstinger hangsúlyozta, a nagykereskedők visszaélnek a piaci hatalmukkal, és nyomás alatt tartják a termelőket. Példaként említette, amikor egy almatermesztőtől a kereskedő tíz tonna almát rendel, amelyből csak nyolc tonnát ad el, és két tonnát kifizetetlenül visszaküld a termelőnek. Az is bevett gyakorlat, hogy az üzlethálózatok részben vagy egészében a termelőkre, illetve a gyártókra terhelik az akciós újságok költségeit.

A miniszter hangot adott annak a meggyőződésének, hogy a kereskedők áremelés nélkül is többet tudnának fizetni a termelőknek. Nem a vállalatok növekvő nyeresége az elítélendő, hanem az, hogy „az ártárgyalások mindig a termelők rovására történnek” – mutatott rá.

„Az értékteremtési lánc első és legfontosabb tagja – tudniillik a termelő, illetve a gyártó – fizeti meg az élelmiszerkonszernek évente növekvő nyereségét” – hangsúlyozta Köstinger. Az új törvény ezen a rendszeren kíván változtatni, és igazságosabb részesedést óhajt biztosítani a mezőgazdasági őstermelőknek, illetve az élelmiszeripari termékek előállítóinak.

A törvény várhatóan 2022. január elsején lép életbe, és – az említett tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok szankcionálása mellett – rendelkezik egy független ombudsmanról is, aki a bejelentésekkel foglalkozik majd. A hatályba lépést követően a törvény megszegői akár ötszázezer euró büntetéssel is sújthatók lesznek.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2011. október 25.

Jöhetnek a termelői piacok

A 2011. évi CXXXV. törvény módosította a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvényt, így 2012-től működhetnek a helyi termelői piacok.
2021. május 26.

Kistermelők, figyelem: egyszerűsítéseket hoz az új agrárrendelet

A kistermelők immár országszerte árusíthatják termékeiket a rendezvényeken, természetesen az élelmiszer-higiéniai feltételek betartása mellett, ugyanakkor a vágóhídon levágott haszonállatok húsa továbbra is csak a kistermelő saját gazdaságának helyén forgalmazható.