Továbbra is adó- és járulékmentes az ajándékutalvány

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. március 24.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A béren kívüli juttatások egyik legkedveltebb formája az ajándékutalvány, amely évente három alkalommal a minimálbér 10 százalékáig, azaz idén 7150 forintig még adó- és járulékmentes.

Népszerűségének köszönhetően a magyar cégek közel fele honorálja e juttatási formával az alkalmazottak munkáját, amely a dolgozók számára is plusz értéket képvisel – mondta Sztankovits Mónika, a Sodexo Pass Hungária Kft. kommunikációs vezetője.

A béren kívüli juttatások gyakran adóelőnnyel járhatnak a pénzbeli kifizetésekhez képest, így ezek még a nehéz gazdasági helyzetben is jelentős költségmegtakarítást jelenthetnek a cégnek. Jelenleg az ajándékutalvánnyal bérszinttől függően akár a 65 százaléka is megspórolható a bér- és járulékköltségeknek. A másik oldalról megközelítve ez azt jelenti, hogy a cég akár kétszer akkora összegű juttatást biztosíthat alkalmazottainak ugyanabból a keretösszegből, mintha ezt bérben fizetné ki.

Ajándékutalványt a cégek az alkalmazottakkal egy háztartásban élő közeli hozzátartozóiknak is adhatják, így az utalvány értéke megtöbbszörözhető. Például egy négytagú család esetében a dolgozó akár évente 85,8 ezer forint értékben részesülhet az utalványban. Az utalvány előnye, hogy nem igényel különösebb utánajárást és a vele járó adminisztráció is minimális.

Az ajándékutalvány a felhasználók is kedvelik, mivel szinte mindenre, az élelmiszertől kezdve, a ruházaton át, a műszaki cikkekig elkölthető. Ennek megfelelőn az alkalmazottak saját igényeik szerint dönthetik el, hogy milyen terméket vásárol az utalvánnyal. A Sodexo Pass folyamatosan bővülő elfogadóhely-hálózata Magyarországon már több mint 43 ezer üzletből áll – mondta Sztankovits.

Forrás: Pénzportál


Kapcsolódó cikkek:


Duna House: visszaesett az ingatlanpiac
2019. december 6.

Duna House: visszaesett az ingatlanpiac

Az erősebb őszi hónapok után nyári mélypontjára esett az ingatlanpiac, az idén novemberben országosan 10 945 ingatlan adásvétele bonyolódott le, szemben az egy évvel korábbi több mint 12 ezerrel.