Továbbra is adó- és járulékmentes az ajándékutalvány


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A béren kívüli juttatások egyik legkedveltebb formája az ajándékutalvány, amely évente három alkalommal a minimálbér 10 százalékáig, azaz idén 7150 forintig még adó- és járulékmentes.

Népszerűségének köszönhetően a magyar cégek közel fele honorálja e juttatási formával az alkalmazottak munkáját, amely a dolgozók számára is plusz értéket képvisel – mondta Sztankovits Mónika, a Sodexo Pass Hungária Kft. kommunikációs vezetője.

A béren kívüli juttatások gyakran adóelőnnyel járhatnak a pénzbeli kifizetésekhez képest, így ezek még a nehéz gazdasági helyzetben is jelentős költségmegtakarítást jelenthetnek a cégnek. Jelenleg az ajándékutalvánnyal bérszinttől függően akár a 65 százaléka is megspórolható a bér- és járulékköltségeknek. A másik oldalról megközelítve ez azt jelenti, hogy a cég akár kétszer akkora összegű juttatást biztosíthat alkalmazottainak ugyanabból a keretösszegből, mintha ezt bérben fizetné ki.

Ajándékutalványt a cégek az alkalmazottakkal egy háztartásban élő közeli hozzátartozóiknak is adhatják, így az utalvány értéke megtöbbszörözhető. Például egy négytagú család esetében a dolgozó akár évente 85,8 ezer forint értékben részesülhet az utalványban. Az utalvány előnye, hogy nem igényel különösebb utánajárást és a vele járó adminisztráció is minimális.

Az ajándékutalvány a felhasználók is kedvelik, mivel szinte mindenre, az élelmiszertől kezdve, a ruházaton át, a műszaki cikkekig elkölthető. Ennek megfelelőn az alkalmazottak saját igényeik szerint dönthetik el, hogy milyen terméket vásárol az utalvánnyal. A Sodexo Pass folyamatosan bővülő elfogadóhely-hálózata Magyarországon már több mint 43 ezer üzletből áll – mondta Sztankovits.

Forrás: Pénzportál


Kapcsolódó cikkek

2023. június 6.

Emlékérmét bocsátott ki az MNB Neumann János tiszteletére

Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 ezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki kedden, tisztelegve a világhírű magyar matematikus előtt – tájékoztatott az MNB kedden

2023. június 6.

Értékké válik a személyes adat a vásárlók számára

Az online megoldások térnyerése tudatosabbá tette a vásárlókat, akik ma már legszívesebben csak akkor adnák meg a személyes adataikat, ha valódi kedvezményeket kapnak cserébe – derül ki az EY 21.000 fogyasztó körében végzett nemzetközi felméréséből.