Továbbra is élénk a régiós cégfelvásárlási piac


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bár tavaly az ún. M&A ügyletek (vállalatfelvásárlások és fúziók) ügylet értéke 6,5%-kal csökkent Közép-Kelet Európában, a nemzetközi és a magántőke-befektetések vonzó célpontja maradt a régió – derül ki a CMS Cameron McKenna LLP nemzetközi ügyvédi iroda és az EMIS Emerging Europe M&A Report 2019/2020 című közös elemzéséből, olvasható az Adó Onlinehoz eljuttatott közleményben. A régióban 2019-ben 14,6%-kal nőtt a határon átnyúló befektetések száma, míg a magántőke-befektetéseké 318 ügylettel rekordot döntött – ez az összes tranzakció 16%-át tette ki.

Közép-Kelet Európában összesen 1958 ügylet valósult meg 2019-ben, ami 6,5%-kal kevesebb a 2018-ban mért értékekhez képest – ezeknek a tranzakcióknak az együttes értéke 72,34 milliárd euró volt, amely 10,1%-os csökkenést jelent. Az ötéves átlagot tekintve azonban a régió viszonylag stabil maradt, valamint számos szegmensben továbbra is erőteljes aktivitás tapasztalható.

A régió vonzza a külföldi és magántőke-befektetéseket

Jelentős növekedés látható a határokon átívelő M&A ügyletek terén, amelyek az összes tranzakció közel 60%-át teszik ki a régióban. Különösen erőteljesen emelkedik a régión kívülről érkező beruházások száma. A tranzakciók számát tekintve az USA az elsőszámú befektető – összesen 122 amerikai ügylet köttetett, amely 37%-os növekedést jelent 2018-hoz képest. A brit cégek befektetései szintén növekedtek a régióban (+9%) éppúgy, mint más nyugat-európai országok, mint például Németország (+17%), Franciaország (+19%) és Spanyolország (+133%) befektetései.

Az Ázsiából Közép-Kelet Európába érkező befektetések szintén emelkedtek 2019-ben, ezzel az M&A ügyletek értékének 15,9%-át biztosítva. Ezeknek az ügyleteknek az összértéke több mint kétszeresére nőtt az elmúlt években, elérve a 11,5 milliárd eurót 2019-ben. Kína jelenléte a régióban továbbra is erősödik és a befektetések értékét tekintve a legnagyobb befektetőnek számított tavaly (6,4 milliárd euró – több mint kétszerese a 2018-as befektetési értéknek). A japán beruházások értéke szintén növekedett a régióban (2,9 milliárd euró, +112%), valamint Szingapúr (607 millió euró, +601%) és Dél-Korea (717 millió euró, +1093%) is jelentősnek számít.

A magántőke-befektetések száma tovább növekedett 2019-ben is és 318 megkötött üzlettel (meghaladva az előző maximumnak számító 307 ügyletszámot) rekordot döntött. A szektor az összes M&A üzlet 16,2%-ért volt felelős (2018-hoz képest 3,6%-os emelkedés), összesen 22,66 milliárd eurót eredményezve. A magántőke aktivitás az egész régióban virágzott és az egyik legfontosabb hajtóerőnek bizonyult olyan szektorok ügyleteiben, mint például a telekommunikáció és IT, a termelői szektor, illetve a nagy- és kiskereskedelem. A magántőke vásárlók és eladók öt, több mint 1 milliárd euró értékű üzletben vettek részt a régióban 2019-ben – a legnagyobb üzlet a Central European Media Enterprises 1,9 milliárd euró értékű, a csehországi PPF Group általi felvásárlása volt.

„Bár a megkötött üzletek száma összességében csökkent 2019-ben, a régióban továbbra is igen sok a külföldi érdeklődő, mintegy 14,6%-kal nőtt a határokon átívelő beruházások száma a tavalyi évhez képest, valamint az látjuk, hogy főként Ázsiából, az Amerikai Egyesült Államokból és az Egyesült Királyságból jönnek befektetők. Érdekes módon a Brexitnek nem volt jelentős hatása a régióban a brit beruházásokra, az ügyletek száma állandó volt az előző évhez képest. A nemzetközi alapok növekvő érdeklődést mutatnak a régión belüli nagy üzletek iránt, míg számos regionális szereplő kihasználja hazai előnyét, hogy lecsapjon a kis- és közepes méretű ügyletekre, valamint partnerként beszáll nagyobb tranzakciókba is” – kommentálta az adatokat Helen Rodwell, a CMS Társasági jogi csoportjának regionális vezetője, és a prágai CMS partnere.

„Miután az üzleti aktivitás a Balkánon alábbhagyott az elmúlt években, a számok mostanra normalizálódtak és jelenleg egy fenntartható szinten állnak. A külföldi érdeklődés továbbra is jelentős, és mind a stratégiai, mind pedig a pénzügyi befektetők számára vonzóak olyan lehetőségek, mint a hagyományos szektorokban működő nagy állami vállalatok privatizációja, a magántőke alapok érdekeltségeinek eladása és a fiatal, innovatív startupokban rejlő potenciál” – tette hozzá Radivoje Petrikic, a CMS Társasági jogi csoportjának osztrák és délkelet-európai partnere.

Miközben a tranzakciók száma és összértéke csökkent Magyarországon is, az ügyletek átlagos értéke 27,5 millió euróra nőtt, amely 9,8 millió eurós növekedést jelent éves szinten. A távközlési és IT ágazatokban az M&A aktivitás növekedett, ugyanakkor az ingatlan- és építőipari ügyletek számában éves szinten némi csökkenést tapasztalunk, de még így is térségünkben valósul meg arányaiban a legtöbb ilyen jellegű tranzakció – ezt elsősorban a hazai befektetőknek köszönhetjük, akik a top tíz beruházás közül hétért felelősek” – mondta Dr. Kircsi Anikó, a CMS budapesti irodájának partnere, a Társasági jogi és M&A csoport vezetője.

Vezető szektorok

A raktárak és logisztikai központok iránti kereslet növekedésének hátterében az internetes kereskedelem fellendülése áll, ennek következtében továbbra is az ingatlanszektor volt a legaktívabb Európában 2019-ben, közel 378, összesen 16,6 milliárd euró értékű megkötött üzlettel.

A telekommunikáció és IT szektor volt a második legnagyobb, mind érték, mind méret tekintetében (12 milliárd euró, 300 ügy), most először előzve meg a termelői szektort, amely egyértelműen tükrözi a digitalizáció, valamint a digitális kommunikáció egyre növekvő fontosságát a régióban. A legjelentősebb ügyek között szerepelt a bolgár Vivacom 1,28 milliárd euró értékű felvásárlása a United Csoport portfóliójába tartozó BC Partners által.

Ország körkép

A Volodymyr Zelensky elnök alatti reformok bevezetése nyomán Ukrajnára 2020-ban mindenképpen érdemes figyelni. A tranzakciós aktivitás (+26%) és az ügylet értékek (+26.3%) a legmagasabb szintet érték el 2013 óta, egy pozitívabb jövőképet jelezve. A nagyobb piacok tekintetében, mint például Oroszország és Törökország, nincs jelentős változás a tranzakciók számát tekintve az elmúlt évhez képest, míg Romániában ez a szám 10%-kal növekedett.

A CMS riport szerint Lengyelországban az ügyletek összértéke 2019-ben emelkedett, annak ellenére, hogy a tranzakciók száma csökkent, köszönhetően a közepes méretű ügyletek majdnem kétszeres növekedésének, valamint néhány mega ügyletnek. 48 megkötött ügylettel az ingatlanszektor továbbra is a legaktívabb maradt a piacon. Kettővel több ügy köttetett a telekommunikáció és IT szektorban, mint 2018-ban (28) és így a szektor megelőzte a termelői szektort, amely így csak a második legaktívabb volt (36-ról 27-re csökkent a megkötött ügyletek száma).

„Volt egy olyan félelmünk, hogy Közép-Kelet-Európa üzleti aktivitása követni fogja a globális M&A piac jelentős hanyatlását, ezzel szemben az utolsó három hónap eléggé erősnek bizonyult. Olyan országok, mint például Lengyelország és Bulgária segítettek fellendíteni az ügyletek összértékét 72,34 milliárd euróra, amely ugyan még mindig 6,5%-kal kevesebb, mint az elmúlt években, de a közel 30%-os világszíntű visszaeséshez képest nagy pozitívumnak számít. Jó eséllyel az általános befektetési kedv 2020-ban javulni fog, most, hogy az USA-Kína közötti kereskedelmi háborús feszültségek enyhülni látszanak és a Brexittel kapcsolatos bizonytalanság kitisztult” – fűzte hozzá Stefan Stoyanov, az EMIS M&A adatbázis globális vezetője, EMIS.

2020-as kitekintés

„Bár az előrejelzések szerint a gazdasági növekedés lassuló tendenciát mutat erre az évre a régióban is, várakozásaink szerint az M&A aktivitás valószínűleg nem fog drasztikusan megváltozni, köszönhetően annak, hogy ezek a piacok függetlenek és önállók. A kezdeti lassulás paradox módon akár serkentheti is az M&A tevékenységet, mivel az eladó fél érdekelt lehet minél hamarabb biztosítani az ügyletet, így pedig azok a befektetők is aktivizálódhatnak, akik korábban kivártak. Úgy látjuk, hogy Közép-Kelet-Európa továbbra is stabil, növekedési potenciált hordozó befektetési lehetőség marad mind a szakmai, mind a magántőke befektetők számára” – mondta Dr. Kircsi Anikó a 2020-as év várakozásairól.

 Kapcsolódó cikkek

2018. május 14.

Cégfelvásárlások: kedvező a piaci környezet

Ugyan az elmúlt évben a közép-kelet-európai régióban és Magyarországon is bizonyos mértékben csökkent a tranzakciós aktivitás az M&A piacon, azonban a gazdasági növekedés és alacsony forrásköltségek továbbra is kedvező környezetet biztosítanak a tranzakciók megvalósulásához– derül ki a Deloitte új tanulmányából. A 2017-es évben 376 tranzakciót bonyolítottak a régióban, amely 7 százalékos csökkenést mutat a tavalyi évhez képest. A nyilvános adatok alapján a legnagyobb összegű felvásárlások a távközlési és a pénzügyi szektorban valósultak meg. Az ingatlanpiac sikeres évet zárt, több új befektető is megjelent Magyarországon.

2017. március 14.

A hét kérdése: cégfelvásárlás utáni transzferárazás

Egy kisvállalkozást („A” Kft.), melynek eddig nem volt sem kapcsolódó vállalkozása, sem partnervállalkozása, felvásárolt egy középvállalkozás („B” Kft.) 2016. április 1-én. 2016. december 31-én az „A” Kft. középvállalkozásnak tekintendő transzferár nyilvántartás készítés szempontjából?