Trösztellenes eljárás indult a Mastercard ellen


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Trösztellenes eljárást indított csütörtökön az Európai Bizottság a Mastercard ellen, mert úgy ítéli meg, hogy a bankkártya-kibocsátó megakadályozza, hogy a bankok az Európai Gazdasági Térség egy másik tagállamában található kiskereskedőtől alacsonyabb tranzakciós díjat kérjenek.


Ezáltal a kiskereskedők nem tudnak részesülni annak hasznából, hogy ez a díj más tagállamokban alacsonyabb lehet, mint hazájukban, és a bankok közötti piaci versenyt is korlátozhatja. Mindez Brüsszel szerint ellentétes az unió versenyjogi előírásaival.

A Mastercard az eljárásban előterjesztheti álláspontját, szóbeli meghallgatást is kérhet, ám ha a bizottság a vizsgálat végén bizonyítottnak látja a versenyszabályok megsértését, büntetést szabhat ki a vállalatra.

Mindemellett a bizottság szerint a Mastercard mesterségesen magas minimálárat határoz meg azoknál a tranzakcióknál, amelyeket az unióban hajtanak végre olyan bankkártyákkal, amelyeket a világ valamely más részén bocsátottak ki, s ezzel is megsérti az uniós versenyjogot, ami magasabb árakat eredményez. A bizottság magyarázata szerint ha egy kínai turista egy brüsszeli étteremben kínai kártyájával fizet, akkor az után a Mastercard ötször akkora tranzakciós díjat kér a banktól, mint ha az unióban kibocsátott bankkártyával fizettek volna. Brüsszel szerint éves szinten több százmillió euróról van szó.

Adó Jogtár Plusz Ingyenes próbalehetőség

Adó, tb és számvitel témák joganyagai, szakértői magyarázatok, számítási példák, gyorskereső, cégeditor, változásmutató – most egy hónapig ingyenesen!

Regisztráljon és próbálja ki >>

“Az a gyanúnk, hogy a Mastercard mesterségesen emeli a kártyás fizetések költségeit, ami a fogyasztókat és a kiskereskedőket is megkárosítja” – idézi a brüsszeli testület közleménye Margrethe Vestager versenyjogi biztost.

A bizottság arra is kitér, hogy miután a kiskereskedők a kártyás fizetés költségeit beépítik áraikba, ezért a Mastercard gyakorlata nem csak azokat érinti, akik kártyával fizetnek, hanem azokat is, akik készpénzzel.

Az Európai Bizottság a korábbi években a Visa és a Mastercard ellen is indított már eljárást a határokon átívelő tranzakciók után felszámolt díjak miatt. A Visa Europe és a Mastercard is vállalta, hogy csökkenti ezeket a tételeket, ráadásul 2015 decemberétől már uniós rendelet is megszabja majd, maximum mekkora tranzakciós díjat lehet felszámolni a határokon átnyúló tranzakciókért.

Brüsszel emlékeztet, hogy a Visa régiók között alkalmazott díjait is vizsgálja, de a másik nagy kártyakibocsájtó ellen még nem indult el a hivatalos eljárás.

(Forrás: MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. december 9.

Figyelmeztet az OTP, hogy csalók ismét Csányi Sándor nevével élnek vissza

Csalók Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójának nevét és fotóit használják fel arra, hogy gyanútlan és hiszékeny embereket tőrbe csaljanak, valószínűtlen hozammal kecsegtető, befeketésnek álcázott ígéretekkel megszerezzék az adataikat és a pénzüket – figyelmeztet az OTP Bank pénteki közleményében.

2022. december 7.

Eurostat: némileg javultak a légi személyszállítás és áruforgalom adatai tavaly

Az utazási kedv ismételt erősödésével tavaly az európai légi úton közlekedők száma megközelítette a 373 milliót, ami 35 százalékkal haladta meg a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások jellemezte 2020-as év adatait, emellett az áruk és a postai küldemények szállítása is újabb lendületet vett tavaly – tájékoztatott az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán.