Újabb jó év után az építőipar


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A mély gödörből kikászálódó építőipar 2014-ben is jó évet produkált, valamennyi nagy alágazat termelési értéke emelkedni tudott. A vállalkozások száma némiképp szűkült, de még így is meghaladja a 90 ezret. Az InfoTandem heti infografikája.

Továbbra is rengeteg ágazati szereplő, növekvő termelés, ugyanakkor visszaeső rendelésállomány – ezek jellemezték a hazai építőipar elmúlt évét. A szektor tartós mélyrepülése 2013-ban állt meg, a trend emelkedőre váltott, s a lendület tavaly is kitartott. Van mit ledolgozni, hiszen e két év jó teljesítménye nyomán a termelés még csak az ezredfordulós szintig kapaszkodott vissza, a válság előtti, elmúlt évtized közepi magaslatokhoz még csak közelít. A Központi Statisztikai Hivatal által 2014-ben folyó áron mért 2070,1 milliárd forintos termelési érték nominálisan 16,7 százalékkal, összehasonlító áron 14,2 százalékkal haladta meg az előző évit.

Az év folyamán mindhárom fő szegmens termelése nőtt. Az épületek építése ágazat bővülését főként ipari beruházások, oktatási és egészségügyi épületek építése és felújításai táplálták, ám hozzájárult a lakásépítések némi emelkedése is. Az egyéb építmények építése ágazat erőteljes felfutása mögött főként az út- és vasútépítés alágazat 42,5 százalékos, illetve a közműépítések 8,2 százalékos növekedése húzódik meg. Az építőipari teljesítmény mintegy kétötödét adó speciális szaképítés ágazat tizedével bővülő produkcióját elsősorban a terület-előkészítéssel foglalkozó szervezetek termelésének 50 százalék feletti tempója húzta, de egyebek mellett az épületgépészeti szerelésnél is javulást mértek.

Az építőiparban változatlanul a mikro- és kisvállalkozások vannak túlsúlyban, amit az is jól mutat, hogy az ágazati szereplők kilenctizede 5 főnél kevesebbet foglalkoztat. Számuk különösen magas a speciális szaképítésben, ezen belül is az épületgépészeti szerelés és a befejező építés alágazatokban. December végén a szektorban 92,2 ezer regisztrált vállalkozást jegyeztek, 1,2 százalékkal kevesebbet, mint egy esztendővel korábban. Az év során 6743 új szervezet jött létre, s 8039 szűnt meg.

A foglalkoztatás a termelés felfutásánál jóval lassabban bővült: a legalább 5 fős építőipari vállalkozásoknál 110 ezren álltak alkalmazásban, ami plusz 1,7 százalékot jelent. A szektor egészében – a lakossági munkaerő-felvétel tanúsága szerint – 258,4 ezren találtak munkát, ami nemzetgazdasági összevetésben 6,3 százalékos súlyt ad az ágazatnak.

Nagykommentár a cégtörvényhez

A szerzők gazdasági és cégügyekkel foglalkozó bírák, akik a joggyakorlat szemszögéből, a módosításokat objektíven, de kritikusan szemlélve segítik a jogalkalmazókat a gazdasági jog értelmezésében. 

További információ és megrendelés >>

Ami a kilátásokat illeti, némi borúlátásra ad okot, hogy az elmúlt évben kötött új szerződések érdemben elmaradtak a 2013-ban tapasztalttól, így az építőipar év végi szerződésállománya 17 százalékkal alulmúlta a korábbit. A 745 milliárd forintra rúgó állomány az éves termelés egyharmadának felel meg. Ezzel együtt, 2015. első négy hónapjában a termelési érték rendre meghaladta az egy évvel korábbit. A legnagyobb, 12,7 százalékos erősödést márciusban mérte a KSH; áprilisban a tempó 10,8 százalékosra mérséklődött.


Kapcsolódó cikkek

2023. március 27.

Vállalkozói kávéház a Pénzügyminisztériumban

A Magyar Gazdaság Kávéháza ismét kinyit a Pénzügyminisztériumban. Első alkalomra májusban kerül sor, a vita témája pedig a versenyképesség. Azt vizsgálják a szereplők, hogy mit tesz és mit kér a KKV szektor a magyar gazdaság versenyképességének növelése érdekében?

2023. március 27.

Nem védekeznek tudatosan az emberek a pénzforgalmi visszaélések ellen

Az emberek saját megítélésük szerint tisztában vannak a pénzforgalmi visszaélések módszereivel, tartanak is attól, hogy csalás áldozataivá válnak, mégsem védekeznek tudatosan – derült ki az OTP Bank megbízásából készült reprezentatív kutatásból.