Varga Mihály: az uniós pluszpénzek nélkül is újraindítható a gazdaság Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A gazdaság újraindításának költségeire akkor is rendelkezésre áll a fedezet, ha jövőre Brüsszelből csak az egyedi szabályok szerint járó agrártámogatási összegek érkeznek – mondta a Világgazdaságnak adott interjújában a pénzügyminiszter.

A szaktárca hároméves tervet dolgozott ki az átmenetileg az év végére 8-9 százalékos szintre jutó költségvetési hiány és a 78-80 százalék közelébe ugró államadósság csökkentésére. Ebben a koncepcióban azzal számolnak, hogy a jövő nyárra elkezdik a koronavírus elleni vakcina tömeges alkalmazása – derül ki a Világgazdaság cikkéből.

A koronavírus-járvány hatására a gazdaság ebben az évben zsugorodni fog, így 6,4 százalékos visszaeséssel kalkulálnak, és ennek következményei az államháztartásban is megjelennek: durván 1700 milliárd forintnyi bevételkiesés várható.

Varga Mihály azt is elmondta, hogy a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs az elmúlt hetekben azon dolgozott, hogy öt nagy területen – adórendszer, közbeszerzések, építőipar, élelmiszer-gazdaság és turizmus – tudjanak javaslatokat előterjeszteni a kormány számára. Összesen 76 javaslatuk volt, amelyekből 44 felvetés már megvalósult, húsz javaslatuk folyamatban van, és tizenkettőt nem nem támogatott a kormány.

(Adó Online)Kapcsolódó cikkek

2021. november 30.

Szárnyalnak a vállalati aukciók

A törlesztési moratórium lejártával sok cég kényszerülhet megválni a hitelre vásárolt korszerű gépeitől, eszközeitől, amelyek így a másodpiacra kerülhetnek.

2021. november 30.

Csempészkamiont állított meg a NAV

Mintegy négymillió forint értékű illatszert, valamint hárommillió forint értékű dohányt foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai az M1-es autópályán egy román teherautó ellenőrzése során.

2021. november 29.

Csökkent a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás átlagdíja

A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (kgfb) átlagos állománydíja 44 ezer forint volt az idei harmadik negyedév végén, 3 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) negyedéves kgfb-indexe alapján.