Varga Mihály: az uniós pluszpénzek nélkül is újraindítható a gazdaság Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A gazdaság újraindításának költségeire akkor is rendelkezésre áll a fedezet, ha jövőre Brüsszelből csak az egyedi szabályok szerint járó agrártámogatási összegek érkeznek – mondta a Világgazdaságnak adott interjújában a pénzügyminiszter.

A szaktárca hároméves tervet dolgozott ki az átmenetileg az év végére 8-9 százalékos szintre jutó költségvetési hiány és a 78-80 százalék közelébe ugró államadósság csökkentésére. Ebben a koncepcióban azzal számolnak, hogy a jövő nyárra elkezdik a koronavírus elleni vakcina tömeges alkalmazása – derül ki a Világgazdaság cikkéből.

A koronavírus-járvány hatására a gazdaság ebben az évben zsugorodni fog, így 6,4 százalékos visszaeséssel kalkulálnak, és ennek következményei az államháztartásban is megjelennek: durván 1700 milliárd forintnyi bevételkiesés várható.

Varga Mihály azt is elmondta, hogy a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs az elmúlt hetekben azon dolgozott, hogy öt nagy területen – adórendszer, közbeszerzések, építőipar, élelmiszer-gazdaság és turizmus – tudjanak javaslatokat előterjeszteni a kormány számára. Összesen 76 javaslatuk volt, amelyekből 44 felvetés már megvalósult, húsz javaslatuk folyamatban van, és tizenkettőt nem nem támogatott a kormány.

(Adó Online)


Kapcsolódó cikkek

2023. március 31.

PwC: Lendületben a családi vállalkozások

A családi vállalkozások a Covid-19-világjárványt követően talpra álltak: globális szinten 71 százalékuk ért el növekedést az értékesítésben, 43 százalékuk pedig kétszámjegyű gyarapodásról számolt be az előző pénzügyi évben – olvasható a PwC közleményében.

2023. március 31.

Együttműködés a Gazdasági Versenyhivatallal 1. – Az engedékenységi politika

A kartellek elleni küzdelem, a jogsértések felderítése és megszüntetése a Gazdasági Versenyhivatal kiemelt prioritásai közé tartozik. A feltételezett jogsértésben résztvevő vállalkozások a velük szemben alkalmazható szankciókat akkor tudják minél jobban mérsékelni, ha már a versenyfelügyeleti eljárás megindulása előtt teljeskörűen együttműködnek a Gazdasági Versenyhivatallal az ún. engedékenységi politika keretein belül. Jelen cikk tárgya ezen együttműködési lehetőség bemutatása, annak alkalmazása és a compliance területtel való kapcsolódási pontjai.