Cikkek

Kína még lassulva is gyors

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. szeptember 10.
Rovat:

Kína lassulásának hatását az egész világ – hazánk is – megérzi, az aggódóknak is üzent a kínai kormányfő.

Fókuszban az építőipari vállalkozások

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. szeptember 10.
Rovat:

Az építőipari vállalkozások mind működési feltételeiket, mind szervezeti formájukat és felépítésüket tekintve rendkívül változatosak. Éppen ezért van szükség hozzáértő könyvelőkre és könyvvizsgálókra.

Változtak a munkába járás költségtérítésének szabályai

Szerző: Dihen Lajosné
Dátum: 2015. szeptember 10.
Rovat:

A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés szabályait a 39/2010. (II. 26.) kormányrendelet tartalmazza, amely többek között meghatározza a munkába járás fogalmát, és a munkáltató által kötelezően fizetendő utazási költségtérítés eseteit valamint mértékét. A személyi jövedelemadóról szóló törvényben az adómentesen adható utazási költségtérítésre vonatkozó előírásokat is ezen kormányrendeletben foglalt szabályok figyelembevételével kell értelmezni. A cikk a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés 2015. augusztus 1-jétől érvényes változásait mutatja be.

Módosul a számviteli törvény

Szerző: Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ
Dátum: 2015. szeptember 10.
Rovat:

A jövő évtől hatályos változásoknak jelentős hatásai lesznek majd a beszámoló-készítésre, az ezt alátámasztó könyvvezetésre és a könyvvizsgálatra egyaránt. Ezen túl bővülni fog a közérdeklődésre számot tartó vállalkozások köre, új fogalmak jelennek meg a mérlegben, és az eredménykimutatásban, és megszűnik a mérleg szerinti eredmény kategóriája. A változásokat részletezi a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központjának írása.

A reálbérnövekedéstől függne a járulékszint

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. szeptember 9.
Rovat:

Újszerű járulékcsökkentési javaslattal álltak elő a gyáriparosok: az infláció és bérnövekedés különbségével csökkentenék a járulékok szintjét.

A Walmart jöhet a Tesco helyett

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. szeptember 9.
Rovat:

A Hospodárské noviny című szlovák lap információi szerint a Tesco pályázatot ír ki teljes közép-európai hálózatára – írja az Ujszo.com.

NAV: a díjhátralék következményekkel jár

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. szeptember 9.
Rovat:

Nem küld adatot a NAV-hoz az online pénztárgép, ha az üzemeltető internetes előfizetői szerződése díjhátralék miatt szünetel. Mobilszolgáltatás nélkül tehát a vállalkozás nem tehet eleget a pénztárgépekre vonatkozó előírásoknak.

Az ingóértékesítés adózási szabályai

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. szeptember 9.
Rovat:

Valószínűleg kevés olyan ember van, aki egyáltalán nem találkozik ingóértékesítéssel, legfeljebb nem tudatosul benne. Az értékesítések során gyakran adóztatható jövedelem sem keletkezik (alacsonyabb áron lehet eladni az ingóságot, mint amennyiért beszerezték), és az értékesítők az adózási szabályokkal sokszor csak utólag szembesülnek. Az Adó szaklap írásával – az adóhatóság munkatársaival folytatott konzultáció birtokában – segítséget kíván nyújtani az adókötelezettség megfelelő teljesítéséhez.

Az elévülési idő különleges esetei az adózásban

Szerző: Kovácsné Álmosdy Judit
Dátum: 2015. szeptember 9.
Rovat:

Nagy jelentősége van az adóellenőrzés szempontjából az elévülési időnek, mert az ellenőrzés során az elévülési időn belül kell jogerős határozatot hoznia az adóhatóságnak. Ezért érdemes tisztázni, meddig tart pontosan az elévülési idő, mikor hosszabbodik meg és mikor nyugszik.

Szótár a Munka Törvénykönyvéhez

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2015. szeptember 8.
Rovat:

Túlóra, leszámolás, rendkívüli felmondás: a mindennapi gyakorlatban általánosan használt kifejezések, mégsem találjuk meg őket sehol a Munka Törvénykönyvében. Következzen egy kis segítség, hogy a HR és a munkajogász szakma egy nyelvet beszéljen!

Civil ötlet: rákapcsolnák a NAV-ra a kaszinókat

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. szeptember 8.
Rovat:

A Szerencsejátékosok Országos Érdekvédelmi Egyesülete célja a nagyobb átláthatóság, a játékosok fokozottabb védelme és az állami bevételek növelése.