Cikkek

A munkaidő szabályozása a környező országokban I.

Szerző: dr. Hanyu Henrietta
Dátum: 2015. szeptember 8.
Rovat:

A Német – Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara 2015-ös konjunktúrajelentése szerint az új Mt.-vel fémjelzett 2012-es munkajogi reform növelte a munkáltatók elégedettségét. A jelentés szerint jól állunk a hazai munkaerő képzettsége tekintetében. A munkaerőköltséget illetően is jobbak a mutatóink a régiós átlagnál, szinte már csak Romániában és Bulgáriában olcsóbb a foglalkoztatás. A jelen cikkel induló sorozatunkban arra a kérdésre fókuszálunk, hogy a munkaidő szervezésére vonatkozó hazai szabályok egyszerűbbek, rugalmasabbak-e, nagyobb mozgásteret biztosítanak-e a munkáltatóknak, mint a környező országok vonatkozó szabályai.

Mit tehetünk, ha vizsgálódik a NAV? – 2. rész

Szerző: BDO Magyarország
Dátum: 2015. szeptember 8.
Rovat:

A híradásokban szinte naponta hallani az olyan esetekről, hogy valamely vállalkozásnál az adóhatóság több milliós adóhiányt állapított meg, illetve a nagy összegű megállapítással érintett adózók listáját kötelező jelleggel közzé is teszi a NAV a honlapján. Milyen jogorvoslati lehetőségei vannak a vizsgálat alá vont személynek még az ellenőrzés illetve az azt követő hatósági eljárás során? A BDO Magyarország írásának második részében a hatósági eljárás jogorvoslati lehetőségeit részletezi.

Drágulnak az üzemanyagok

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. szeptember 7.
Rovat:

Az újabb emeléssel a 95-ös benzinért 347-348, a gázolajért 352-353 forintot kell fizetni átlagosan.

Júliusban tízezer használtautót hoztak az országba

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. szeptember 7.
Rovat:

Sosem látott mértékűvé vált idén nyáron a használtautó-import, júniusban és júliusban először lépte át a tízezres határt a havonta behozott használt személyautók mennyisége – közölte a Használtautó.hu autós szakportál.

Nők visszatérése a munkahelyre

Szerző: Dr. Göndör Éva
Dátum: 2015. szeptember 7.
Rovat:

A nők munkavállalási feltételeit nagymértékben befolyásolja a gyermekvállalás, gyermeknevelés. Felmérések szerint a kisgyermek vállalása a nők foglalkoztatási esélyét harminchét százalékkal rontja, míg a férfiakét nyolc százalékkal növeli. Cikkünkben áttekintjük a jogi szabályozás azon elemeit, amelyek a gyermeket nevelő munkavállalókat és az őket foglalkoztató munkáltatókat érinthetik, és megvizsgáljuk a munkahelyre való visszatérés időbeli tervezését befolyásoló rendelkezéseket.

A csok is elég lehet a hitelfelvételhez

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. szeptember 7.
Rovat:

Egyre több bank ismeri el a hitelfelvételnél önerőként a családi otthonteremtési kedvezményt, a csokot – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Mit várhatunk a magáncsődtörvénytől?

Szerző: Kiss Anna
Dátum: 2015. szeptember 7.
Rovat:

A 2015. évi CV. tv. hívta életre azt az új családbarát és otthonvédő jogintézményt, melynek feladata a természetes személyek adósságrendezésének elősegítése oly módon, hogy az eladósodott magánszemélyek – állami segítséggel és állami felügyelettel – kikerüljenek a pénzügyi csapdából. A törvény beülteti a hazai jogrendbe a magáncsődvédelmet, és megállapítja az erre vonatkozó eljárás részletes szabályait. A cél az adós fizetési képességének helyreállítása. Dr. Szekér Judit miniszteri biztossal az új jogintézmény részletszabályairól beszélgetünk.

Beleszámít a nyugdíjba a rehabilitációs ellátás?

Szerző: Molnárné dr. Balogh Márta
Dátum: 2015. szeptember 7.
Rovat:

A nagymértékben megromlott egészségi állapot miatt huzamos ideig, akár évtizedekig is szükség lehet egészségromlás miatti pénzbeli ellátások igénybevételére. Ilyenkor fontos lehet annak ismerete, hogy ez az időszak majdani nyugdíjunkhoz szolgálati időnek minősül-e.

Nőtt a gazdaság

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2015. szeptember 4.
Rovat:

A növekedés üteme azonban lassuló, továbbra is az ipar a gazdaság fő húzóerője.

Teret nyert a kata az eva rovására

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. szeptember 4.
Rovat:

Az eva helyét egyértelműen átvette a kata – írja cikkében a Világgazdaság az ÁSZ jelentésére hivatkozva.

Elmarad a roham az adószámokért

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. szeptember 4.
Rovat:

Nem kell majd kiváltani a gyermekeknek az adószámot a családi adókedvezmény érvényesítése miatt, ezt két törvény módosításával érik el a kéviselők, a módosításokat a kormánytöbbség és az ellenzék is támogatja.

Átírták a számviteli törvényt (x)

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. szeptember 4.
Rovat:

Az érdemben módosult számviteli törvényről, az idegenforgalmi adóról, az iskolakezdési támogatásról és az adózási szakemberek engedélyéről, továbbképzési kötelezettségéről olvashat többek között az Adó szaklap legfrissebb, dupla számában, amelyet itt vásárolhat meg.

Megterhelő a tanévkezdés

Szerző: Zsubori Ervin
Dátum: 2015. szeptember 4.
Rovat:

Iskolás gyermekenként az évi átlagot jelentő 10,8 ezer forintról 16,2 ezerre ugrik a háztartások havi iskoláztatási kiadása a tanévkezdés által leginkább érintett két hónapban. Az egy főre jutó összegek a gyerekszám függvényében erősen eltérnek. Az InfoTandem infografikája.

Tudjon meg mindent a foglalkoztatási támogatásokról!

Szerző: Munkajog.hu
Dátum: 2015. szeptember 4.
Rovat:

Csaknem 300 milliárd forintot hagyott az állam azon munkáltatók zsebében, akik munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű munkavállalókat foglalkoztattak. A jelentős összeg jó apropó arra, hogy a munkajog.hu összegyűjtse, konkrétan milyen támogatási formákról is van szó.

Széchenyi István, a reformkor gondolkodója – 2. rész

Szerző: dr. Juhász István
Dátum: 2015. szeptember 4.
Rovat:

Széchenyiről szóló írásunk előző részében röviden bemutattuk Széchenyi életét, illetve a Hitel című munkájának keletkezési körülményeit, a Hitelben megfogalmazott politikai programját. Folytatjuk Széchenyi közteherviseléssel kapcsolatos nézeteinek ismertetését.

Semmi sem állíthatja meg a román áfacsökkentést

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. szeptember 3.
Rovat:

Az államfő egyszer már visszadobta a törvényjavaslatot, másodjára viszont nem teheti – így biztos, hogy Romániában csökkenni fog az áfa, méghozzá több fokozatban.