Cikkek

A hét kérdése: készenléti jellegű munkakör

Szerző: Munkajog.hu
Dátum: 2015. február 25.
Rovat:

Készenléti jellegű munkakörben dolgozók 2 havi munkaidőkeretben vannak. A készenléti jelleg indoka az, hogy a munkavégzés alacsonyabb igénybevétellel jár. Az ismert, hogy napi és heti munkaidő hogy alakulhat (12, 24 óra megállapodás alapján), a fő kérdés az, hogy a kéthavi munkaidőkeretet tekintve (vagy havi átlagban) mennyi lehet egy készenléti jellegű munkakört betöltő munkavállaló maximum munkaideje összesen?

Alig volt szabálytalanság a torkos csütörtökön

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. február 25.
Rovat:

Hatvanhárom vizsgálatból mindössze ötször találtak szabálytalanságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal fővárosi revizorai a torkos csütörtöki ellenőrzésen. Akadt ugyan olyan vendéglátóhely, amely az ilyenkor szokásos árengedményt a pénztárgép használatának mellőzésével akarta kompenzálni, a jellemző mégis a nyugtaadás és a szabályszerűen bejelentett alkalmazott foglalkoztatása volt.

Adótervezés: vizsgálódik az Európai Bizottság

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. február 25.
Rovat:

Sok száz hazai céget érinthet az Európai Bizottság idéntől minden tagállamra kiterjedő feltételes adómegállapítással és az előzetes ármegállapítással kapcsolatos vizsgálatsorozata – hívja fel a figyelmet a MAZARS. Az unió vizsgálódásának célja, hogy kiderítse, hogy megfelelően alkalmazzák-e ezeket az – esetenként – speciális adóelőnyöket biztosító eszközöket a tagországok, vagy ilyen jogcímeken – bevételeik növelése érdekében – a többieket hátrányosan érintő, versenytorzító, esetleg gazdasági tartalom nélküli tranzakciókat is befogadtak. A MAZARS szakértői szerint az adatbekérések nyomán szigorodó szabályozással uniós szinten nőhet a transzparencia, ugyanakkor csökkenhet a régió nemzetközi adótervezési struktúrákból származó bevétele.

A hazai cégek szerint általános a korrupció

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. február 25.
Rovat:

A korrupció szerves része a magyar üzleti gyakorlatnak a magyarországi közepes és nagy vállalatok vezetői szerint – derült ki az EY könyvvizsgáló cégnek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen végzett felméréséből, amelynek eredményeit szerdán mutatták be Budapesten.

A számla- és nyugtaadás legfontosabb szabályai

Szerző: Lakatos Zsuzsa
Dátum: 2015. február 26.
Rovat:

A számla és nyugta helyes formában történő kiállítása még mindig az egyik legnagyobb kockázatot hordozó tényező a vállalkozások életében. Tudta, hogy akár egy hiányzó adat a számlán ÁFA-hiányt vagy mulasztási bírságot alapozhat meg? A héten megjelent a NAV 2015-ös tájékoztató füzete a számla és nyugta kibocsátás szabályairól, melyből most összefoglaljuk a lényegi pontokat.

A rehabilitációs foglalkoztatás segítése

Szerző: Győri Éva
Dátum: 2015. február 26.
Rovat:

Egyre több munkáltató számára lehet vonzó lehetőség megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztatni. Cikkünkben bemutatjuk, a megváltozott munkaképességű munkavállalók munkaerőpiacra való be-, illetve visszajuttatását, valamint a munkahelyek megtartását milyen jogszabályok segítik elő.

Kisokos a munkába járás költségeinek megtérítéséről I.

Szerző: Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ
Dátum: 2015. február 26.
Rovat:

A napi munkába járás költségeinek egy részét a munkáltató köteles megtéríteni, másik részét megtérítheti, ha belső szabályzata erről rendelkezik. A költségtérítés módjait, korlátait, tilalmait a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központjának írása ismerteti.

Ismét módosítanák a reklámadót

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. február 26.
Rovat:

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának összehívását kezdeményezi Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, annak érdekében, hogy a testület vitassa meg a reklámadó megváltoztatásának lehetőségeit – közölte a Miniszterelnökség.

Buda-Cash: a NAV méltányos lesz az ügyfelekkel

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. február 26.
Rovat:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) méltányosan jár el azokkal szemben, akik fizetési nehézséggel küzdő pénzintézetnél vezetik bankszámlájukat, és emiatt nem tudnak határidőben eleget tenni adó- és járulékfizetési kötelezettségüknek – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Így védekezhetünk az önkormányzati adók ellen

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. február 26.
Rovat:

2015. január 1-jétől bővült a települési önkormányzatok adó-megállapítási mozgástere: a helyhatóságok már akár több települési adót is bevezethetnek, feltéve, ha az adott terület még nem esik központi vagy helyi adó hatálya alá. A KCG Partners ügyvédi társulás legfrissebb összefoglalója rámutat: a főként a termőföldekre kivetett új helyi adókat közvetve a földbérlő gazdálkodók fizetik meg, pedig többféle jogorvoslati lehetőség áll a rendelkezésükre a túlontúl ambiciózus önkormányzatok ellen.

Gázolaj, fű, fegyver: lecsapott a NAV

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. február 26.
Rovat:

Csaknem kétezer liter adózatlan gázolajat, 97 tő kannabiszt, valamint lőfegyvereket találtak egy vecsési házban és udvarán – közölte a Nemzeti Adó-és Vámhivatal csütörtökön.

Luxemburgban van a legnagyobb minimálbér

Szerző: Munkajog.hu
Dátum: 2015. február 26.
Rovat:

Az Európai Unió (EU) tagországai közül Luxemburgban volt a legnagyobb, havi 1923 eurós az országos minimálbér 2015 januárjában – tette közé friss adatait csütörtökön az EU statisztikai hivatala, az Eurostat.

Új szolgáltatás az elektronikus adóügyintézésben

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. február 26.
Rovat:

Az adóhatóság honlapján a „Képviseletek” menüpontból elérhető felületen új állandó meghatalmazást is be lehet jelenteni az adóügyek elektronikus intézésére vonatkozóan – közölte a NAV.

Kímélni akarta az adózókat Mária Terézia az úrbéri rendelkezésekkel

Szerző: dr. Juhász István
Dátum: 2015. február 27.
Rovat:

Enyhíteni akarta az agyonadóztatott jobbágyság terheit Mária Terézia; mint mondta: „etetni kell a juhot, hogy nyírni lehessen!”. A magyar nemesség ebben nem volt partner, ezért az uralkodó rendelettel vezetett be egységes közteherviselést. Az egyértelmű jogi helyzetnek hol a parasztok, hol a földesurak örültek kevésbé.

A többségnek több bruttó jutott tavaly

Szerző: Zsubori Ervin
Dátum: 2015. február 27.
Rovat:

A bruttó keresetek átlagosan 3 százalékkal kúsztak feljebb 2014-ben. Az egyes ágazatokban rendre nőttek a fizetések, kivéve az amúgy is leggyengébben fizetett egészségügyi és szociális ellátást, ahol 5,4 százalékkal tovább apadt a járandóság. Az InfoTandem heti infografikája.
 

Pálinka: újabb uniós eljárás indult

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. február 27.
Rovat:

Ismét kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben az Európai Bizottság csütörtökön, mert továbbra is úgy véli, hogy a házi pálinkafőzés jövedéki adójának szabályozása uniós jogot sért – derül ki az Európai Bizottság honlapján közzétett információkból.

A NAV talált 100 ezer munkavállalót

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. február 27.
Rovat:

Tavaly kiemelt figyelmet fordított az adóhatóság az egyszerűsített foglalkoztatás ellenőrzésére. Az eredmény: a bejelentett munkavállalók száma közel 100 ezerrel nőtt és a bírságok összege is jelentősen emelkedett – írja a napi.hu.

Távmunkával csaltak el milliókat

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. február 27.
Rovat:

A NAV pénzügyi nyomozói vádemelési javaslattal éltek egy testvérpárral szemben, akik távmunkások foglalkoztatására több mint 31 millió forint állami támogatást vettek fel jogosulatlanul.

Első házasok adókedvezménye a gyakorlatban

Szerző: Kovácsné Álmosdy Judit
Dátum: 2015. március 2.
Rovat:

Többen a decemberre tervezett esküvőjüket tették át januárra az új adókedvezmény miatt, ám ettől még nem lehet januártól érvényesíteni az adókedvezményt. Az első tapasztalatok az első házasok adókedvezményével.