Cikkek

Szabadság készenléti jellegű munkakörökben

Szerző: dr. Kovács Szabolcs
Dátum: 2015. április 16.
Rovat:

A munkáltató 2013. augusztus 1-től – naptári évre szóló választása szerint – a munkavállalók szabadságát egyenlőtlen munkaidő-beosztásban (munkaidőkeret, elszámolási időszak) vagy munkanapban, vagy órákban adhatja ki, és tarthatja nyilván. Ez a két eltérő nyilvántartási és elszámolási módszer közötti különbség különösen szemléletes eltérésekhez vezethet, amennyiben a munkavállalók foglalkoztatására nem általános teljes munkaidőben (8 óra) kerül sor.

Jön a családok otthonteremtési kedvezménye

Szerző: dr. Dénesné dr. Orcsik Judit
Dátum: 2015. április 16.
Rovat:

A tavalyi év decemberében jelent meg a Magyar Közlönyben az a rendelet, amely jelentősen módosítja az ingatlan vásárlásához kapcsolódó eddig igénybe vehető kedvezményeket. A családok otthonteremtési kedvezményével összefüggésben az egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 331/2014.(XII.18.) Korm.rendelet a lakáscélú állami támogatásokról, a fiatalok, valamint a többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami támogatásáról, a lakásépítési támogatásról, valamint az otthonteremtési kamattámogatásról szóló kormányrendeletek módosításával hívta életre a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (a továbbiakban: CSOK) fogalmát, amely 2015. július 1- től vezetnek be.

A vendéglátás a legkockázatosabb szektor

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. április 16.
Rovat:

A vendéglátás már stabilan átvette az építőipar helyét a legkockázatosabb iparágak hazai listáján a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzése szerint.

Fogyatékossággal összefüggő kedvezmények

Szerző: Dihen Lajosné
Dátum: 2015. április 16.
Rovat:

A fogyatékos emberek a társadalom egyenrangú tagjai, akik azonban állapotuk miatt a mindenkit megillető jogokkal és lehetőségekkel csak jelentős nehézségek árán vagy egyáltalán nem képesek élni, ezért indokolt, hogy minden lehetséges módon előnyben részesüljenek. A fogyatékos emberek hátrányainak enyhítése, esélyegyenlőségük megalapozása a társadalom kötelezettsége, amit jogszabályi szinten kell biztosítani. A cikksorozat a fogyatékossággal összefüggő kedvezményeket tekinti át. Bemutatja a fogyatékossághoz kapcsolódó munkajogi kedvezményeket, az eltérő családtámogatási ellátásokat és azok igénybevételének módját, a személyi jövedelemadó kedvezményeket, és egyéb kedvezményeket, ellátásokat. A fogyatékossággal összefüggésben el kell különíteni a fogyatékos (tartósan beteg) gyermeket nevelők kedvezményeit, valamint a fogyatékos személyek kedvezményeit.  

Teher a hazai bankoknak a FATCA

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. április 16.
Rovat:

Jelentős adminisztrációs terhet ró az amerikai FATCA szabályozás a hazai pénzintézetekre, illetve a mulasztási bírságokat is ők fizethetik „feledékeny” ügyfeleik helyett – mutat rá a Baker Tilly Hungária. A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat szerint a vállalkozások kevéssé érdekeltek abban, hogy felfedjék, ha tulajdonosaik között olyan kettős állampolgársággal rendelkező amerikai van, akinek a jelentési kényszer miatt külföldi adófizetési kötelezettsége keletkezhet, pedig összesen akár több tízezer vállalkozás és magánszemély is érintett lehet.

EU-s áfás állásfoglalások: kitolt határidő

Szerző: Ágoston Péter
Dátum: 2015. április 16.
Rovat:

A 2013. júniusában indított adóhatósági állásfoglalásokat biztosító tesztrendszer (Cross-Border Rulings, CBR) határidejét 2018. szeptember végéig meghosszabbították.

Üzemanyagárakat közölt a NAV

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. április 16.
Rovat:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette honlapján a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolásban májusban alkalmazható üzemanyagárakat.

Hódító Vilmos és az Ítéletnapi könyv

Szerző: dr. Juhász István
Dátum: 2015. április 17.
Rovat:

Hódító Vilmost tartják Anglia első igazi királyának. Valóban, számos eredményt ért el Anglia modern állammá szervezésében, sikerült országát megvédenie a külső támadásoktól, a belső hatalmi harcokat, torzsalkodásokat eredményesen lezárta, számos törvényével stabil jogrendszert alakított ki. Adózási intézkedéseivel megteremtette az állami működés gazdasági alapjait. Ez utóbbinak kiemelkedő intézkedése volt a Domesday Book (régies írásmóddal Doomsday Book), magyarul Íteletnapi vagy Végítéleti könyv összeállítása.

Nagy különbségek az élelmiszerfogyasztásban

Szerző: Zsubori Ervin
Dátum: 2015. április 17.
Rovat:

Sajtokból és egyéb tejtermékekből háromszor annyi jut egy hónapban a háztartások legjobb jövedelmi helyzetű ötödének asztalára, mint a legszegényebbekére. Súlyban viszont a gyümölcsfogyasztásnál mutatkozik a legnagyobb különbség. Az InfoTandem heti infografikája.

Emelkedett az üzemanyagár

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. április 17.
Rovat:

A 95-ös benzin nagykereskedelmi árát bruttó 2 forinttal, a gázolajét 4 forinttal emelte a Mol.

Bukhat a SZÉP-kártya?

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. április 17.
Rovat:

Elbukhatja a magyar kormány az Erzsébet utalvány és a SZÉP-kártyák miatt a napokban indult pert a luxemburgi bíróságon  – írja a Napi.hu.

A NAV lett a legnagyobb behajtó

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. április 17.
Rovat:

A hivatal tavaly mintegy négyszázezer eljárást kezdett meg más szervezetek kérésére és hatmilliárdnyi elmaradást szedett be – írja a Napi Gazdaság.

Illegális dohányüzemre csapott le a NAV

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. április 17.
Rovat:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei 81 kilogramm vágott dohányt és 165 kilogramm szárított leveles dohányt, valamint ezek készítéséhez szükséges eszközöket foglaltak le egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen – adta hírül az adóhatóság. Az ügyben jövedékkel visszaélés elősegítése bűncselekmény miatt indult eljárás.

Így számoljuk el a kiküldetés költségeit

Szerző: Kovácsné Álmosdy Judit
Dátum: 2015. április 20.
Rovat:

A saját tulajdonú személygépkocsival megtett hivatalos utak költségeinek elszámolásakor több módszer közül is válaszhatunk, érdemes tisztában lenni a szállás és étkezés elszámolásának szabályaival is.

Jogeset: pedagógus illetménye

Szerző: Munkajog.hu
Dátum: 2015. április 20.
Rovat:

A Kúria által vizsgált esetben a tanárként dolgozó felperes garantált illetményét növelte a munkáltató, ugyanakkor a garantált összegen felüli munkáltatói döntésen alapuló illetményrészen felül illetménypótlékot eltörölte.

Időszakos elszámolás: mi legyen a devizás számlákkal?

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2015. április 20.
Rovat:

Bár már az elmúlt évben felvetődött az időszakos elszámolású ügyletekre vonatkozóan új áfa szabályok alkalmazása, az esetlegesen felmerülő felkészülési nehézségek miatt eddig nem vezették be ezeket. Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy ezen ügyletek esetében a módosítás ezzel a feledés homályába is vész, a tavalyi év végén elfogadott törvénymódosítás ugyanis alapjaiban változtatja meg az időszakos elszámolású ügyletek teljesítési időpontjára vonatkozó szabályokat.