Bejegyzések fizetési fegyelem címkével


2022. október 5. Cégvilág

Gyengült a fizetési fegyelem

Magyarországon a 2015-ös szintre esett vissza a fizetési fegyelem – közölte az EOS kintlévőség-kezelő és pénzügyi szolgáltató vállalat saját kutatása alapján.

Romlott a fizetési fegyelem
2020. február 7. Cégvilág

Romlott a fizetési fegyelem

Érdemben romlott a fizetési fegyelem a magyar gazdaságban. Tíz cégből hét tapasztalt tavaly késedelmet, a vállalkozások egytizedénél pedig az üzleti partnerek több mint fele nem rendezte időben a számlát. Az InfoTandem infografikája.

2019. július 16. Cégvilág

Intrum: rövid fizetési határidőt szabnak a magyar cégek

Rendkívül rövid fizetési határidőket szabnak a magyar vállalatok, emiatt sok egyéni ügyfél kénytelen halasztást kérni – derült ki a követeléskezelő Intrum 29 országra kiterjedő Európai Fizetési Jelentés című reprezentatív kutatásából.

Javul a fizetési fegyelem – infografika
2019. február 15. Cégvilág

Javul a fizetési fegyelem – infografika

A hazai cégek valamivel több mint felének, egészen pontosan 55 százalékának volt tavaly olyan üzleti partnere, amelyik 2018 első félévében több alkalommal is késedelmesen fizetett – derül ki az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) 2018 júliusi, 400 vállalkozást megkérdező konjunktúrafelvételéből. Ez a rossz hír. A jó hír viszont az, hogy ilyen kedvező rátát az utóbbi tízegynéhány esztendőben egyszer sem regisztráltak. A legmagasabb, 84–86 százalékos értékeket az elmúlt évtized vége felé mérték. Némi javulás és hullámzás után 2016 elején ismét 80 százalék fölé kúszott a mutató, azóta azonban fokozatosan csökken; a legutóbb tapasztalt szintre a tavaly év eleji 63 százalékról sikerült eljutni. Szintén kedvező tendencia, hogy az utóbbi két évben stabilan egyszámjegyűre olvadt azon vállalkozások aránya, amelyeknél az üzleti partnerek több mint felénél előfordult késedelmes fizetés, holott 2010 júliusában még 30 százalékot tett ki. A javuló átlagok mögött persze viszonylag nagy különbségek vannak egyes cégcsoportok érintettségében. Méret alapján a leginkább a 100–249 fős középvállalkozásokat sújtja még mindig ez a jelenség: 63 százalékuk számolt be legalább egy késve fizető partnerről, miközben például az 50–99 embert alkalmazóknál 45 százalékon állt legutóbb ez…