Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Tisztelt Szakértő !

Két társaság adásvételi szerződést kötött egymással ingatlan eladásra. A foglaló megfizetésre került,de a teljes vételár nem került kiegyenlítésre, ezért szerződő felek megállapodtak abban, hogy az adásvételi szerződés megszüntetésre kerül. A vevő tulajdonjogot kapott az adásvételi szerződés kötésekor, függeltenül attól, hogy az ingatlan vételárát teljes összegben nem fizette ki.

Mivel vételár hátralék miatt a szerződés megszünik, ezért az ingatlant a vevő az eladó birtokába visszabocsátja. 

Ebben az esetben helyesbítő számlát kell-e kiállítani az ingatlan adásvételi szerződésben meghatározott értékére a visszaadás időpontjára  ?

A vevő ezen az értéken vezeti ki a könyveiből az ingatlant, az eladó pedig ezen az értéken köteles visszavenni a könyveibe ? Hogyan történik az ingatlan értékcsökkenésének a számítása  a visszavett ingatlannál?

A visszavételi érték lesz az értékcsökkenés alapja az eladónál attól az időponttól, amikor a vevő az ingatlant visszabocsátja az eladónak vagy a korábbi kivezetéskori érték ?