Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Adólevonási jog gyakorlásával kapcsolatban szeretném a segítségét kérni.

Az Áfa tv. 119. § (1) bekezdés értelmében az adólevonási jog akkor keletkezik, amikor a fizetendő adót meg kell állapítani. Általános esetben ez a teljesítési időpont. (A speciális esetektől jelen esetben eltekinthetünk).

Az Áfa tv. 127. § (1) bekezdés alapján az adólevonási jog gyakorlásának tárgyi feltétele, hogy a befogadó személyes rendelkezésére álljon az ügyletet tanúsító szabályos számla.

A 163. § rendelkezései szerint, általános esetben a belföldi ügyletekről a teljesítést követő 8 napon belül kell a számlát kiállítani.

Abban az esetben, ha pl. egy belföldi ügyletről a termékértékesítő/szolgáltatást nyújtó adóalany 2020. szeptember 3-án kiállítja a számlát, amelyben a feltüntetett teljesítési időpont 2020. augusztus 31, a számlát a befogadó fél 2020. szeptember 4-én megkapta, melyik időszaki áfa-bevallásban lehet legkorábban szerepeltetni a levonható adót? Függetlenül attól, hogy csak szeptemberben került kiállításra a számla, a teljesítési időpont alapján már az augusztus havi bevallásban is szerepeltethető a levonható áfa, mivel a bevallás benyújtását megelőzően a befogadó fél rendelkezik a számlával? Vagy mivel csak szeptemberben került kiállításra a számla, ezért legkorábban a szeptember havi bevallásban vehető figyelembe?