Adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás


Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

A munkáltató adómentes támogatást nyújthat a munkavállaló hiteltörlesztéséhez az Szja tv. 1.sz. melléklet 2.7. és 9.3. pontjában foglaltak alapján. Vannak olyan hitelintézetek (pl. Fundamenta-Lakáskassza Zrt.), amely által biztosított kölcsön szerződésekben a kölcsön céljaként az alábbiak szerepelnek: az ingatlan bővítése, felújítása, korszerűsítése és helyreállítása. Megállapítható tehát, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelő jogcímek mellett olyanok is szerepelnek, aminek a törlesztéséhez adómentes támogatás nem nyújtható. A hitelintézet a nyújtott kölcsön célok szerinti megbontásáról legtöbbször nem tud igazolást adni.

Kérdésünk, hogy
1. a fentiek szerinti „vegyes” hitelcélú szerződés megfelel-e a 15/2014. (IV.3.) NGM rendelet 6.§ (2) bekezdés a)-b) pontjában meghatározott lakáscélú felhasználásra felvett hitelről szóló szerződésnek?
2. amennyiben, igen, akkor megfelelő eljárás-e, ha a munkáltató az eredeti számlák alapján elhatárolja a jogszabályi előírásoknak megfelelő jogcímekre (bővítésre, korszerűsítésre stb.) betudható költségeket, és ezen költségek 30%-ig nyújt támogatást a munkavállaló hiteltörlesztéséhez? Megfelel-e az adómentesség feltételeinek az így nyújtott támogatás?

Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Érdeklődni szeretnék, hogy Társaságunk béren kívüli juttatás elemek között elérhetővé tette munkavállalói számára az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatást. A 15/2014. sz. NGM rendelettel összhangban adjuk mint juttatást (havi keretösszeg), felmerült munkavállalói oldalról, hogy bruttó bér, bruttó bér emelés terhére, vagy akár jutalom-prémium kifizetését is inkább ilyen formán kívánnák igénybe venni.
Van e erre lehetősége a munkáltatónak? A rendelet kifejezetten nem tiltja, de nem is tesz róla említést.

Pl. munkavállaló a most októberben esedékes bruttó prémiumát megkaphatja az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás konstrukciójában? Illetve a márciusi tervezett béremelésről lemondhat-e ugyanezen céllal?

Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás folyósításának szabályairól szóló a Magyar Közlöny 2014.évi 50. számában közzétett 15/2014. (IV.3.) NGM rendelet előírásainak értelmezéséhez kérem szíves segítségüket.

Munkavállalóink részére a lakáscélú felhasználásra felvett hiteleik törlesztéséhez kívánunk támogatást nyújtani.

A Rendelet 6.§ (1) bekezdésének d) pontja szerint:
d) a magánszemély által adósként, adóstársként hitelintézettől vagy korábbi munkáltatótól lakáscélú felhasználásra felvett hitel visszafizetéséhez, törlesztéséhez, a hitelhez kapcsolódó más kötelezettségek megfizetéséhez nyújtott támogatás esetén a hitelintézettel, korábbi munkáltatóval fennálló hitelszerződés, továbbá a támogatás folyósításának évére vonatkozó, az összeg felhasználását, a hitel törlesztését igazoló okirat, különösen számla-kivonat igazolja.

Az alábbi kérdésekben kérjük válaszukat:

– ha a támogatást csak a munkavállaló saját, a hitelt nyújtó hitelintézetnél vezetett lakossági folyószámlájára tudja utalni a munkáltató (a hitel törlesztő részleteit is erről a folyószámláról vonja a hitelt nyújtó bank), akkor a folyósított támogatás felhasználásának, a hitel törlesztésének igazolásaként elegendő a 2014.évi lakossági folyószámla-kivonatok? Az adómentességhez szükséges a hitelt nyújtó bank igazolása a munkáltató részére? (A támogatás átutalása a munkáltató pénzforgalmi számláját vezető bankon keresztül történne. A munkáltató bankja állítaná ki a Rendelet 2.§ (1) bekezdés szerinti igazolást a munkáltató részére. A munkáltató pénzforgalmi számláját vezető bank és a hitelt nyújtó bank NEM ugyanaz a bank.)

– adómentes lesz az a támogatás, amelyet év végén, egy összegben utal a munkáltató a munkavállaló saját, a hitelt nyújtó hitelintézetnél vezetett lakossági folyószámlájára és a 2014.évben teljesített hitel törlesztések összege több mint az egy összegben átutalt támogatás?

– az egyik bank közzé tett a honlapján egy a lakáscélú hiteltörlesztéshez nyújtható adómentes munkáltatói támogatással kapcsolatos tájékoztatást. Helyes az alábbi tájékoztatás?:
„A folyósított támogatás cél szerinti felhasználásának igazolása: Fizetési/pénzforgalmi számlára teljesített utalás esetén a munkavállalónak a vizsgált adóév valamennyi folyószámla kivonatát be kell mutatnia a munkáltató részére, míg a munkáltatónak ezeken a folyószámla kivonatokon kell azonosítania a vizsgált adóévben teljesített törlesztő részleteket. Abban az esetben, ha az adott évben teljesített törlesztés több volt (vagy egyenlő), mint az abban az évben kapott támogatás, akkor a támogatás adómentes.”