Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Tisztelt Szakértő Úr/Hölgy!

Az ÁFA  alanyi adómentes vállalkozók évközi értékhatár átlépés tárgykörében kérem szíves segítségüket.

Nem világos számomra, hogy a 8 millió forintos értékhatár figyelésekor az adott adóévben kiállított számlák dátuma, vagy a számlákban feltüntetett teljesítési időpont szerint kell-e az adó fizetési kötelezettséget választani. Különösen probléma ez az időszakos elszámolású ügyletek esetében, ahol a szerződő felek teljesítési időpontként a fizetési határidőt jelölték meg, és a különböző partnerekkel kötött szerződésekben kikötött fizetési határidő eltérő, 8 és 60 nap között fordul elő.

Különböző szakmai írásokban eltérő álláspontokkal találkoztam. Volt, ahol (pl. Számviteli Levelek) a számla kiállításának dátumát, máshol (pl. adozona.hu/Csapda az alanyi mentesség értékhatárának túllépésekor/2015.05.07./Bartha Katalin okleveles adószakértő) a számlában feltüntetett teljesítési napot tekinti a szakértő megfigyelési időpontnak. Magából a törvényből, illetve annak indoklásából (számomra) egyik sem következik egyértelműen, illetve NAV állásfoglalást sem találtam e tárgykörben, de  az egyszerűbb megfigyelhetőség azt indokolná, ha a számla kiállításának dátuma lenne az adókötelezettség választásának időpontja.

Mielőbbi válaszukat várom a zekany@adostimm.hu e-mail címen.

Üdvözlettel: Zékány János ügyvezető (ADÓ-STIMM KFT)