Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Ügyfelünk alapítványi keretek között működik. A fennállása óta gazdasági tevékenységet, mely adóköteles volt nem végzett, árbevétele nem volt.
2017- 2019 év során egy vissza nem térítendő pályázati támogatásból egy beruházást hajt végre, melyhez ingatlant vásárol, ingatlant újít fel, valamint eszközöket szerez be a támogatott cél megvalósításához, mely egy „Alapítványi Központ” létrehozása, ahol különböző szolgáltatásokat végez majd.
A pályázat zárása után , előre láthatóan 2019 év végét követően a létrejött eszközöket, valamint az ingatlant tovább fogja működtetni, és a működtetéséből áfás árbevételt fog elérni.
A beszerzett eszközökből és szolgáltatásokból áfa mentes bevétele nem keletkezik, áfa mentes tevékenységet nem folytat.
A vásárolt ingatlan egyéb ingatlan kategóriába tartozik, az értékesítő az áfa tv. hatályos rendelkezéseinek megfelelően nem jelentkezett be ingatlan hasznosítás szempontjából az áfa hatálya alá, így a vásárolni kívánt ingatlan áfa nélkül kerül az Alapítvány által beszerzésre.
Kérdésünk: az ingatlan felújítási költségének , eszközök beszerzésének valamint azoknak a szolgáltatásoknak a tekintetében , melyekből – a 2019 év végi pályázati összegből megvalósuló projekt zárást követően- a létrejött Alapítványi Központ-ot piaci lapon, adóköteles bevétel megszerzése érdekében fogja üzemeltetni a beszerzéseknél áfa levonási jogával élhet-e, a beruházás során a megvalósításhoz szükséges kiadásai tekintetében gyakorolhat-e áfa levonási jogot.
Áfa mentes bevételszerző tevékenysége nincs, és a jövőben sem tervez.