Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Tisztelt Válaszadó!
Az egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatban már több helyen találkoztam azzal a megállapítással, hogy az ilyen munkavállalóknak is jár szabadság / megváltás.
Azt kérdezném, hogy Önök szerint ez az alkalmi munkára is vonatkozik? Az alkalmi munkások egyszerűsített jogviszonya nem tarthat tovább egyfolytában 5 napnál. Az 5 nap után pedig max. 0,4 nap, tehát 0 nap szabadság jár időarányosan.
Igaz, hogy a törvényben megadott határokon belül többször is létesíthetünk velük újabb jogviszonyt, de arra, hogy ezeknek a különböző jogviszonyoknak a napjait össze kellene adnunk, és így számolni ki részükre szabadság megváltást, még nem találtam semmilyen törvényi utalást.
Amennyiben mégis el kell számolni részükre a szabadság megváltást, kérdezném, hogy az miként fog viselkedni az szja bevalláskor.
Akkor ugyanis a mentesített keretösszeg az egyszerűsített foglalkoztatás naptári napjainak száma és a minimálbér/bérminimum szorzata lesz. Vajon a szabadságmegváltás napjainak számával megnövelhetjük a foglalkoztatás napjainak számát, mint szorzószámot, vagy nem?
Kérdezném végül, hogy van-e annak valamilyen törvényi akadálya, hogy az alkalmi munkásnak kiküldetési rendelvény alapján kifizessem a saját gépkocsija hivatalos ügyben történő használatát.
Válaszukat előre is köszönöm.
2016.12.05.