Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Ügyfelem amerikai hátterű leányvállalat munkavállalója. Az anya vállalat részvényei NYSE-n jegyzettek és az anyavállalat angol kifejezéssel élve RSU-t, részvény opciót biztosít a leányvállalat munkavállalóinak közvetlenül, tehát nem a leányvállalatán keresztül. A részvények feletti rendelkezési jog egyenlő részletekben, három év alatt szál át a munkavállalókra, esetemben az ügyfelemre. Az eset minden körülményét nem ismerve én a következő álláspontra jutottam adókötelezettség teljesítésével kapcsolatban, melyet Önökkel is megosztok és várom szíves észrevételüket, véleményüket.

Az Szja tv. 77/B. § (4) bekezdése szerint értékpapírra vonatkozó jog megszerzéséről van szó és jövedelem a rendelkezési jog átszállásakor keletkezik, vagy birtokba adáskor, ha az az időpont korábbi. Illetve fontos az is, hogy értékpapír formájában megszerzett vagyoni értékű jogra vonatkozó szabályokat is alkalmazni kell. Az (5) bekezdés szerint jövedelem a bevétel azon része, mely meghaladja a szokásos piaci értéket, csökkentve a megszerzésre fordított kiadásokkal. Mely kiadás esetünkben szerintem nincsen, hiszen ingyenesen kapja. A (6) bekezdés és a 25. § (1) bekezdés szerint a jövedelem nem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül, hiszen ügyfelem munkavégzésére tekintettel kapta azt. Viszont az adókötelezettség a magánszemélyt terheli, hiszen az Szja tv. 3. § 81. pontja, illetve az Art. 7. § 31. pontja értelmében a külföldi vállalkozás nem minősül kifizetőnek, és mivel nem leányvállalata útján juttatja a jövedelmet, ő nem teljesítheti az adókötelezettséget. A Szocho tv. 18. § (3) bekezdése is így rendelkezik a szociális hozzájárulási adóról, mely fizetésére a magánszemély a tv. 1. § (1) és a 3. § (1) bekezdés szerint kötelezett.

A jövedelem US dollárban történő megszerzése esetén a jövedelmet az Szja. tv. 5. § (7) bekezdése szerint, figyelembe véve a 6. §-t is, a szerzés időpontjára közzétett hivatalos MNB árfolyamon kell átszámítani forintértékre.

Mivel a nem önálló tevékenységből származó jövedelem az összevont adóalapba tartozik (Szja tv. második rész) és az adófizetésére kötelezett a magánszemély, ezért a megállapított jövedelem 87%-át kell jövedelemként figyelembe venni a törvény 29. § (1) bekezdése szerint.

Az Szja az adóalap 15%-a (8. § (1)), míg a szocho 15,5%-a (2. § (1)).

Az adóelőleg megállapítását és befizetését a jövedelem szerzés negyedévét követő első hónapjának 12-ik napjáig kell teljesíteni Art. 1.1.3. pont szerint és a szocho tv. 27. § szerint, tehát mindkét adónem tekintetében, bevallani viszont csak az adóévet követő év május 20-áig kell mindkét adónem tekintetében az Szja bevallásban a szocho tv. 27.§ és az Art.  1.2.3. pontja szerint.