Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Ügyfelem egy utazási iroda, amely szálláshelyek értékesítésével, más utazási irodák, biztosítók szolgáltatásainak bizományosként való közvetítésével, pénzváltással és saját szervezésű programcsomagok (213/1996. Korm.rend.) eladásával foglalkozik.

Az áfa nyilvántartásban az adóköteles értékesítéshez (szálláshelyek fenntartásához, bizományosi jutalék eléréséhez) egyértelműen kapcsolható beszerzések adóját tételesen elkülönítjük, s mint 100%-ban levonható adót vesszük figyelembe, természetesen az általános, levonást tiltó rendelkezésekre figyelemmel.

Az utazási programcsomagok értékesítése után fizetendő áfát az áfa tv. 66. § szerinti árrés alapon, adó-megállapítási időszakonként határozzuk meg.
Az első két bekezdésben említetthez nem sorolható beszerzések adóját – mivel a pénzváltás után kapott jutalék adómentes bevétel – ezért arányosítással határozzuk meg.

Kérdéseim:
1. Az árrés alapú áfa számításánál az előző időszak esetleges negatív árrését figyelembe lehet-e venni a következő időszak pozitív árrésének csökkentéseként?
2. Az arányosításhoz szükséges levonási hányad megállapításánál az áfa tv. 3. sz. melléklet I. részben szereplő képletben a 66.§ szerinti árrés összegét vagy az árrés meghatározásánál figyelembe vett bevétel összegét kell mind a számlálóban, mind a nevezőben szerepeltetni? Vagyis az árrés, vagy a programcsomagok értékesítési bevétele számít-e adólevonásra jogosító szolgáltatásnyújtás adó nélkül számított ellenértékének?