Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Nagykereskedelmi cég vagyunk, áruink döntő részét az Európai Unióból, illetve harmadik országból hozzuk be Magyarországra. Partnereink, szállítóink rendszeresen küldenek részünkre árumintát – gyakran több tízezer forintos egyedi értékű gépet – térítés nélkül. Az árumintákat bemutatótermünkben állítjuk ki, esetenként továbbítjuk belföldi vevőink számára.
Az árumintát az Áfa törvény 7. § (3) bek. értelmében nem minősítjük termékbeszerzésnek, így az EU-ból ellenérték nélkül kapott mintát nem szerepeltetjük áfa-bevallásunkban és így a 0461. összesítő jelentésben sem. Amennyiben a mintagépet továbbadjuk térítésmentesen belföldi kiskereskedő vevőink részére, úgy partnereink felé áfát nem számítunk fel.
Problémánk abból adódik, hogy a vámhatóság a harmadik országból érkező mintadarabokra vámértéket állapít meg, ami után számított áfát közöl.
A jogszabályok szerint szeretnénk eljárni, de a VPOP határozatában szereplő áfa bizonytalanságot okoz számunka, nem tudjuk eldönteni, hogy beállítsuk-e termékimport címén fizetendő áfaként a bevallásba, vagy az EU mintához hasonlóan ne. Kérjük szives tájékoztatásukat a kapott és adott mintával kapcsolatos áfa felszámításáról.