Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Üdvözlöm!

Főállású egyéni vállalkozó átalányadózást választotta a kata után 2022.09.01-től.

Festő, így a 80%-os költséghányaddal számolunk.

Három gyermeke után szeretné érvényesíteni a családi járulékkedvezményt. A teljes kedvezményt ő veszi igénybe.

A 2258-as bevallás kitöltésekor azzal szembesültünk, hogy mivel az átalányadós bevétele szeptemberben 268e Ft volt, így az átalányadós jövedelem 53.600 Ft, hiába köteles a minimálbér utáni TB járulék fizetésére, a családi járulékkedvezményt kizárólag az  53.500 Ft jövedelemre eső TB járulékra vonatkozóan engedi igénybe venni a bevallás.

Kérdésünk a következő:

  1. érvényesítheti-e a jogszabály szerint a minimálbérre eső és fizetendő TB járulékra vonatkozóan a teljes összeg erejéig a családi járulékkedvezményt?
  2. ha igen, hogyan lehet ezt a bevallásban szerepeltetni?
  3. amennyiben nem érvényesíthető év közben, év végén a 2253-as bevallásban vissza lehet-e kérni az így többletként befizetett járulékot, vagy ez végérvényesen elveszik?
  4. jól értjük, hogy amennyiben egy főállású átalányadózó e.v. havi átalányadós jövedelme nem éri el a minimálbér összegét, akkor rosszabbul jár, mint ha elérné, mivel kisebb mértékű járulékkedvezményt érvényesíthet?