Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Biztosított követelésünk  70 %-át a Biztosító megtérítette, így ez a követelés törvényi engedmény útján átszállt a Biztosítóra.  A fennmaradó 30 %-ra  bejelentettük igényünket a felszámolónak, melyet vissza is igazolt. A felszámolás befejeződött, követelésünk a vagyonfelosztási javaslat szerint behajthatatlan. A behajthatatlan követelésünkre (eredeti követelés  30 %-a)   jutó ÁFA-t önrevízió keretében visszaigényelhetjük? ( Követelés 2016-os évben keletkezett)

Egy másik esetben behajtó céget bíztunk meg követelésünk beszedésével.  A követelés egy részét sikerült is érvényesíteni. A cég felszámolás alá került, követelésünket nem jelentettük be a felszámolónak, mert tudtuk, hogy már nincs vagyona.  Behajthatatlansági nyilatkozatot a felszámoló a kérésünkre kiállította.

A felszámolás kezdő időpontja óta még nem telt el 2 év. (október hónap telik le).   Beadhatjuk az önrevíziót októberben, vagy azzal, hogy a felszámolás eljárásba nem kapcsolódtunk be, elvesztettük a jogosultságunkat az ÁFA visszatérítésre?

Milyen szankciója van, ha a fenti két esetben beadjuk az önrevíziót, és a NAV úgy ítéli meg, hogy nem tettünk meg mindent a követelés behajtása érdekében, és jogtalannak ítéli meg az ÁFA visszatérítést?