Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szakmai iránymutatását:

3.000.000,-Ft pénzbetéttel, két személy által alapított gazdasági társaság az üzletszerű gazdasági tevékenységét csak a bejegyzést követően kezdi meg, ezért az előtársasági időszak beépül az új gazdasági társaság első üzleti évébe. Az előtársasági időszakról nem készül számviteli beszámoló.

Az első üzleti év során bekövetkezett gazdasági események eredményeként – ingatlan apport –  a társaság ingatlanvagyonhoz jut. Ezt követően pedig az egyik tulajdonos  részesedés vásárlással a társaság egyedüli tulajdonosává válik. A társaságnak nincs előző évi mérlege, de a klasszikus nyitómérleggel sem rendelkezik.

Kérdés:

Az első üzleti év gazdasági eseményei hatására kialakult vagyoni, és tulajdonosi viszonyok alapján, az első üzleti év fordulónapja előtt, az 1990. évi XCIII. Törvény 102. § (1) bekezdés o) pontjában meghatározott feltételek szerint fenn állhatnak-e a „belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaság”-gá minősítés feltételei? 

Ebben az esetben a minősítésnek mi az alapdokumentuma? Az első üzleti év folyamán 100 % tulajdont szerzőt terheli-e illetékfizetési kötelezettség?