Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Tisztelt Szakértő!

Egy kft. értékesíteni kívánja a több éve megvalósulatlan (nem aktivált) bérelt ingatlanon végzett beruházását a bérbeadó felé. A Kft. egy telket és egy kezdetleges állapotú felépítményt bérel, ez a felépítmény került továbbépítésre. Az építési engedély a Kft nevére szól, nem a bérbeadó nevére. A beruházással kapcsolatban anyag és igénybe vett szolgáltatások kerültek elszámolásra a Kft-nél.

Kérdések:

  1. A beruházás átsorolása az értékesítést megelőzően a befejezetlen termelés vagy az árukészletek között lenne-e helyes? Véleményem szerint nem beszélhetünk saját rezsis beruházásról, hiszen saját teljesítmény (bér+járulék) nem merült fel a beruházással kapcsolatban. Így az átsorolást az áruk közé gondolom helyesnek, már csak azért is, mert amennyiben a befejezetlen termelésbe kerülne átvezetésre a beruházás, úgy az iparűzési adónál nincs mivel csökkenteni az árbevételt (hiszen nincs az 51-es számlaosztályban anyagköltség elszámolva).
  2. Az átsorolást az értékesítés napjával kell elszámolni? Az értékesítés ténye már jóval a mérlegkészítést követően derült ki.
  3. Egyenes vagy fordított adózás alá esik-e az értékesítés? Az anyagszámlák Áfa-tartalma visszaigénylésre került, a szolgáltatás számlák (építési-szerelési szolgáltatás) egy része fordított adózású.

Válaszát előre is köszönöm!