Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Tisztelt Szakértők!

Régi ügyfelem ügyvéd közreműködésével megszerezte egy kft. tulajdonjogát 2016.07.hónapban. Az átvett társaság iratanyaga is megérkezett hozzám a könyvelés továbbvitele végett. Az iratanyag áttanulmányozása végett az alábbi problémával találtam szemben magam:
– A 2015. évre beadott beszámoló nem a valódiság elve alapján készült, a 2014. záró oszlopát tüntették fel nyitóként és záróként is. A 2015. évben keletkezett bizonylatokat semmisnek vették.
– A 2015. évi társasági adó bevallást is nullásan készítették el, a mérlegsorokat a 2014. évi bevallással egyezően állították be.
– 2013-2015. évekre 2016.01.02-én és 201601.03-án 08-as bevallásokkal önellenőrízték az ügyvezető tagi jogviszonyára számfejtett összegeket, ezzel eltüntetve a NAV-nál felgyülemlett 1,6 milliós adótartozást. Természetesen a jogviszony módosítására a 1041-es nyomtatványt is beadták a NAV részére. Annak valódiságát nem áll módomban ellenőrizni.
– Az önellenőrzés a könyvviteli nyilvántartásokban nem lett lekönyvelve, valamint az önellenőrzés társasági adó vonzatát is figyelmen kívül hagyták.

A kérésem az, hogy ügyfelem védelme érdekében mi a helyes követendő eljárás, milyen eszközökkel lehet elérni azt, hogy a folytonosság elvét a számvitelben biztosítani tudjuk. Kötelezhető-e a régi ügyvezető az általa aláírt beszámoló javítására és az önellenőrzések végrehajtására. A társaság átvételekor a NAV folyószámla 500 ezer ft többletet mutatott, ami a könyveléssel nem alátámasztott.

Várom szíves válaszukat.