Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Többször, több helyen feltették már a kérdést, de amilyen formában én fogom, úgy nem olvastam még sehol.

Ügyfelem vendéglátóhelyet üzemeltet. Azt tudjuk, hogy a vendéglátó egységben kapott borravaló adó- és járulékmentes, ha készpénzzel fizetnek, és azt a pénztártól elkülönítetten kezelik. Ma azonban már szinte mindenki bankkártyával fizet, és úgy adnak borravalót. Ezzel azonban, a banki jóváírás megjelenik a cég bankszámláján. A pénztárgép képes elkülönítetten megjeleníteni a borravaló összegét, ezen szóval, hogy „borravaló”. Ez látszik a napi zárás bankkártyás bizonylatainak összesítőjén. Technikai számla, vagy számlák közbeiktatásával a könyvelésben is meg lehetne oldani, hogy a borravaló összege ne a nettó árbevétel számlán kerüljön kimutatásra, és hogy a fizetendő áfát se érintse.

A kérdés az, hogy ha látszik a terminál napi összesítőjén a borravaló összege, és a könyvelésben is jól el lehet különíteni, akkor kiosztható-e ez a dolgozók részére adómentesen? Ha nem, akkor miért nem?