Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Egy 3 fős bt-ről van szó, ahol 2 beltag és egy kültag van. A bt. 2003. január 1-jétől a bevételi nyilvántartást vezető eva hatálya alá jelentkezett be. Mindkét beltag vezető tisztségviselő, a kültag csak törzsbetétje után részesedik. Az egyik beltag napi 8 órás munkaviszonyban, főállással is rendelkezik, és csak úgymond helyettesíti vezető tisztségviselőként a másik beltagot, amikor ő külföldön tartózkodik, illetve továbbképzésen van, hogy aláír helyette, képviseli a bt-t a bankban stb., de ezért semmilyen jövedelmet, díjat nem vesz fel.
Kérdéseim a következők:
1. Mivel a társasági szerződésben úgy szerepel, hogy mindkét beltag személyesen is közreműködik, meg kell-e fizetni a minimálbér után a társadalombiztosítási járulékot azon beltag után, aki főállású munkaviszonnyal is rendelkezik, és nem vesz fel díjazást a személyes közreműködés címén. Illetve csak osztalékot kap a bt-től.
2. A másik beltag köthet-e munkaszerződést az 1. kérdésben említett beltaggal, annak ellenére, hogy ő is vezető tisztségviselő?
3. A csak tagi jogviszonnyal rendelkező beltagnak kell-e személyi jövedelemadót fizetnie, ha a személyes közreműködésre tekintettel vesz fel jövedelmet, de ez az evával is adózótt jövedelemből történik.