Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Egy gazdasági társaság 2018 decemberében egy többlakásos, felújításra szoruló ingatlant vásárolt azzal a szándékkal, hogy a kor igényeinek megfelelően felújítást, belső átalakítást végezzen rajta (vállalkozó partnerek bevonásával) és azt követően tovább értékesítse.

Vásárláskor az ingatlanban 13 lakás + 1 raktár (14 albetét) volt leromlott állapotban. Az eredeti elképzelések szerint ezek felújítását követő értékesítésére irányult a társaság szándéka.   Ennek érdekében a felújítási munkálatok az elmúlt években kiviteli tervdokumentáció elkészülte után elkezdődtek, melynek keretében az ingatlan szerkezetét nem érintő bontások – belső válaszfalak, burkolatok, vakolatok bontásai – kerültek megvalósításra, így az épületszerkezet eredeti/ valós állapota feltárásra került. (E megvalósított tevékenységek hatósági bejelentési, engedélyeztetési kötelezettség nélkül történtek a hatályos építésügyi jogszabályok ismeretében.)

Fenti munkálatok elvégzésével egyidejűleg kiderült, hogy a teljes tetőszerkezetet és bizonyos födém részek cserére szorulnak, mely az illetékes építésügyi hatósággal folytatott egyeztetések alapján  építési engedély köteles. Ezen eljárást 2022-ben kezdtük, várhatóan heteken belül az építési engedélyt kézhez vesszük, ezzel társaságunk által végzett felújítás bekerül az ÁFA tv. 142. § (1)/b pontja alá.

Kérdésünk:

  1. Lesz-e teendőnk az építési engedély kézhezvételéig (2019-2022 között) vállalkozó partnereink által az egyenes ÁFA szabályai alapján kiállított számlákkal?
  1. Az alépítmény vízszigetelési munkálatok 2022. év elején elkezdődtek az építkezésen aláírt szerződés szerint. Teljesítés igazolás alapján, egyenes ÁFÁ-val már történt számlakiállítás. Ezen munkálatok kapcsán várhatóan még több számla kerül kiállításra az építési engedély jogerőssé válását követően is. Csak az építési engedély átvételét követően  kiállított számlák kerülnek a FAD-alá?? miután a partnerünket e jelentős változásról értesítjük?
  1. Társaságunk a korábbiakban ÁFA-levonási joggal nem élt, mivel a felújítást követő ingatlanértékesítést adómentesnek vélte (ÁFA tv. 88. §-ában foglalt választási lehetőséggel nem élt.) Azonban a fenti építési engedély birtokában értékesítésünk adókötelessé válik (ÁFA tv. 86. § 1/jb alapján). Úgy gondoljuk, hogy ebben az esetben az eltelt években befogadott számlák ÁFA tartalmára is megnyílik az ÁFA-levonási jogunk. Ezt mikor, pontosan hogyan érvényesíthetjük?