Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Az egyéni vállalkozásból egyszemélyes kft.-vé alakulásról szóló rendelkezés viszonylag új, a technikai megvalósításais még felvett pár kérdést.

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 2/A. § (4a) előírása szerint a (4) bekezdés megfelelő alkalmazásával nyitó mérleget kell készítenie.

A (4) bekezdés előírásai szerint a „A nyitó mérlegbe

  • az eszközöket piaci értéken,

  • a kötelezettségeket a ténylegesen fizetendő,

  • a céltartalékokat a számított, a törvény előírásainak megfelelő összegben,

  • a saját tőkét az eszközök és a kötelezettségek (ideértve a céltartalékokat is) különbözetének összegében kell figyelembe venni.”

  1. A tárgyi eszközöket és vásárolt készleteket piaci értéken kell szerepeltetni a nyitó mérlegben, amit az ev. állapít meg?

  2. A vevőköveteléseket bruttó értéken kell szerepeltetni a nyitó mérlegben?

  3. A nyitott vevőkövetelések még be nem vallott áfáját a záró időszaki áfa bevallásban kell szerepeltetni, a nettó értéket pedig a záró szja bevallásban bevételként kell elszámolni, akkor is ha van közte akár 5 évre kiható garanciális visszatartás miatti követelés is?

  4. Ha az ev. a bankszámlán, illetve a pénztárban szereplő összeget egy részét nem kívánja az alapító vagyon részeként szerepeltetni, akkor azt a vagyonleltárban kell szerepeltetni és jelölni kell ezen tényt, illetve a társaság bankszámlájára csak ezt az összeget kell átutalni?

  5. A nyitó mérleg-tervezettben a hitelek, kölcsönök, zártvégű lízingkötelezettségeket hogyan kell szerepeltetni?

  6. A kifizetett munkabér, adó és járulék összegét az ev. elszámolhatja a záró szja bevallásában költségként? A nyitó mérleg-tervezettben a munkabér, adó és járulék kötelezettségeket hogyan kell szerepeltetni?

  7. Ha a telket nem kívánja az ev. az alapítói vagyoni hozzájárulásként szerepeltetni, akkor a rajta levő épületek után hogyan kell az illetéket megfizetni?

  8. Milyen nyomtatványon kell a NAV-nak bejelenteni az átalakítást – és mit kell hozzá csatolni – amit az továbbit a Cégbíróságra?

  9. A nyitó mérleg-tervezett és a végleges vagyon mérleg közötti eltérést hol kell szerepeltetni, tekintettel arra, hogy a Cégbíróság a jegyzett tőke összegét a végleges vagyonmérleg összeállításakor már megállapította?

  10. A kft. az alakulás időpontját az ev. meghatározhatja és ezt az alapító okiratban szerepeltetni kell?