Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

0 hozzászólások

Ügyfelem egyéni vállalkozó. 2014. évben nagy nyereségre tett szert. Hamarosan készíteni kell az adóbevallást. Kérdésem a vállalkozói osztalék utáni 14% egészségügyi hozzájárulásra irányul.
A magánszemély 14%-os eho-t fizet:
– a vállalkozásból kivont jövedelelem,
– az értékpapír-kölcsönzésből származó jövedelem,
– osztalék és a vállalkozói osztalékalap,
– árfolyam nyereségből származó jövedelem,
– ingatlan bérbeadásból származó 1000eFt-ot meghaladó jövedelem mindaddig amíg a biztosítási jogviszonyában a megfizetett egészségbiztosítási (természetbeni+pénzbeli), az ekho-ról szóló tv. alapján megfizetett egbizt.j. + az egészségügyi szolg.jár. valamint a fenti 5 pontban megfizetett %-os mértékű eho együttes összege a tárgyévben el nem éri a 450000 Ft-ot (hjár. fizetési felső határ).
Tehát ez azt jelenti egy 9000 eft-os adózás utáni nyereségnél, hogy az egyéni vállalkozó megfizeti ezután a 16%-os szja-t, és a 14%-os ehot-csak annyit amivel eléri a 450000 ft-ot. És ezek után az egész adóévben (2015) nem fizet már egészségbiztosítási járulékot+ekhot+egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást?