Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Ügyfelem egyéni vállalkozó. 2014. évben nagy nyereségre tett szert. Hamarosan készíteni kell az adóbevallást. Kérdésem a vállalkozói osztalék utáni 14% egészségügyi hozzájárulásra irányul.
A magánszemély 14%-os eho-t fizet:
– a vállalkozásból kivont jövedelelem,
– az értékpapír-kölcsönzésből származó jövedelem,
– osztalék és a vállalkozói osztalékalap,
– árfolyam nyereségből származó jövedelem,
– ingatlan bérbeadásból származó 1000eFt-ot meghaladó jövedelem mindaddig amíg a biztosítási jogviszonyában a megfizetett egészségbiztosítási (természetbeni+pénzbeli), az ekho-ról szóló tv. alapján megfizetett egbizt.j. + az egészségügyi szolg.jár. valamint a fenti 5 pontban megfizetett %-os mértékű eho együttes összege a tárgyévben el nem éri a 450000 Ft-ot (hjár. fizetési felső határ).
Tehát ez azt jelenti egy 9000 eft-os adózás utáni nyereségnél, hogy az egyéni vállalkozó megfizeti ezután a 16%-os szja-t, és a 14%-os ehot-csak annyit amivel eléri a 450000 ft-ot. És ezek után az egész adóévben (2015) nem fizet már egészségbiztosítási járulékot+ekhot+egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást?

Feltett kérdés