Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

A gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. tv. 1. §-a meghatározza, hogy milyen gépjárművek után kell gépjárműadót fizetni. Az 5. § alapján
” Mentes az adó alól
a) a költségvetési szerv, az egyház, …………tulajdonában lévő gépjármű.”

Véleményem szerint, mivel a gépjárműadó tárgyi adó, az 5. § alapján az egyház tulajdonában lévő gépjármű mentes az adó alól, függetlenül attól, hogy üzembentartóként a forgalmi engedély kit jelöl meg. A Polgármesteri Hivatal adózási ügyintézője szerint amennyiben az egyház tulajdonában lévő gépjármű üzembentartójaként a lelkész van bejegyezve, a 2. § alapján a lelkész kötelezett az adófizetésre, mivel az 5. § szerinti mentesség nem az autóra, hanem az egyházra vonatkozik. Érvelésében a KJK KERSZÖV gondozásában megjelent Önkormányzat Hírlevél 2004. február X. évfolyam 3. számában megjelent Támpont a jogalkalmazóknak c. cikkre hivatkozott. (12. oldal) A cikk valóban ezt az álláspontot támasztja alá, az én véleményem továbbra is az, hogy az autó a mentes.
Az én indokaim a következők:
– A gépjárműadó tárgyi adó.
– Az 5. § . A gépjárművet mentesíti az adó alól. ( A mondat alanya a gépjármű, nem az önkormányzat, vagy az egyház)
– Amennyiben az önkormányzatot, vagy az egyházat mentesítenék, mint az adó alanyát, a mondatnak a fenti szervezeteket kellene nyelvtanilag alanynak tartalmazni) Pl: Mentes az önkormányzat, az egyház……… a tulajdonában lévő gépjármű után. (esetében)