Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Társaságunk fő tevékenysége személygépjárművek  bérbeadása.

Partneri körünkben törekszünk az elektromos autók, illetve plugin hibrid autók bérbevételére motiválni ügyfeleinket. Gyakorlatban azzal a problémával találkozunk, hogy ezen autókat főleg amiatt nem preferálják a cégvezetők, mert a gépjárművek (elektromos árammal történő) töltésére viszonylag kevés a lehetőség (főleg a gyorstöltő helyek száma kevés, adott esetben eloszlása sem megfelelő).

Ennek orvoslása érdekében keressük a lehetőséget, és egyben várjuk tájékoztatásukat az alábbiakban:

Főleg nagyobb flottával rendelkező gazdasági társaságok üzletkötői esetében elterjedt gyakorlat, hogy az üzletkötők a társaság által bérelt, használat céljára a munkavállalónak átadott gépjárműveket lakóotthonukban tárolják (ott parkolnak).

Az ő esetükben megoldás lehet, az otthoni, saját hálózati áramról történő (munkaidőn kívüli =éjszakai) feltöltés.

A kérdés, hogy e költséget a gazdasági társaság hogyan tudja a munkavállaló számára a hatályos jogszabályok betartása mellett (korrekt módon) megtéríteni.  

A piacon jelenleg elérhető egy olyan rendszer, amit a  gépjárműbe beépítve lehetővé válik, hogy az elektromos áram betöltése (tankolás) esetén mérhetővé, és egyben lekérdezhetővé válik mind a betöltött mennyiség, mind a betöltés pontos (GPS koordinátákkal meghatározott) helye.

Úgy gondoljuk, hogy ezzel a lekérdezési lehetőséggel, illetve a tankolás pontos mértékének, idejének, valamint a magánszemély (munkavállaló, vagy házastársa) nevére szóló elektromosáram-számla ismeretében kiszámolt (és dokumentált) költségtérítés társaság által történő megfizetése megoldást nyújt.

Fenti bizonylatolás mellett – úgy gondoljuk – helyes az az eljárás, hogy a magánszemély költségnyilatkozatában 100 % levonható költséget tüntet fel, így a társaság gyakorlatilag a felhasznált áram mennyiséget a szolgáltató által kiállított számlában szereplő egységárral megtéríti, így gyakorlatilag e költségtérítésből a magánszemélynek jövedelme nem keletkezik.

Az ily módon fizetett költségtérítés tehát semmilyen SZJA-, Szochó…fizetési kötelezettséget nem von maga után, viszont a magánszemély SZJA-bevallásában, illetve a társaság 08-as bevallásában fel kell tűntetni.

Várjuk szíves tájékoztatásukat, hogy a fenti eljárás a leírtak szerint alkalmazható-e? Ha nem, akkor miért? (esetleg mi lehet a megoldás?)