Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Tisztelt Szakértő,

az alábbiakban szeretném a segítségét kérni: 2018-ban egy társaság szerződést kötött az egyik partnerével bányászati jog ideiglenes átruházásáról, a szerződés lejárta 2022 volt, a fizetés megtörtént a teljes időszakra még 2018-ban. Mivel a jog „visszaszáll” az eredeti tulajdonosra  a szerződés lejártakor, ezért (szakértői és adóhivatali tanácsadás után) halasztott bevételként került nyilvántartásra a teljes összeg, és az adott évre jutó összeg került eddig mindig feloldásra.

2020-ban is így tettünk, viszont a társaság tájékoztatott, hogy a 2022-es szerződés megszűnést a felek előrehozták, és már 2021 áprilisban megtörtént a jog „visszaruházása”, a rövidebb időszak miatt visszatérítési kötelezettség nincs (a szerződés úgy fogalmazott, hogy a legkésőbbi időpont a 2022-es, hamarabb lehet).

Így az lenne a kérdésem, hogy a 2020-as év bevételének a megállapításakor figyelembe kell vennem, hogy már tudom, hogy rövidebb lesz az időszak? Tehát 2020-ra meg kell változtatnom az elhatárolási rendet? 

Vagy 2021-ben kell elszámolni ilyen esetben a teljes fennmaradó összeget?

Gyors segítségüket előre is köszönöm.