Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

A társaság irodahelyiségre vonatkozóan több évre, határozott idejű ingatlan bérleti szerződést kötött bérlőjével. A bérlő a határozott bérleti időszak lejárta előtt az irodát bezárta, azt a társaságunk birtokába nem adta vissza. A társaság a felmondta a bérleti szerződést az abban foglaltak nem teljesítése miatt, melyre a bérlő nem válaszolt. Fizetési felszólítást küldött a társaság a bérlőnek a több tízmillió Ft-os tartozás kiegyenlítése miatt, melyre a bérlő szintén nem reagált. Ezt követően a társaság a felmondását közjegyzői okiratba foglalta, melyet a bérlő nem vett át.

A lejárt bérleti valamint közüzemi díjakon felül, a társaság – tekintettel a határozott idejű bérleti szerződésre – elmaradt haszon jogcímén kártérítési igénnyel is fordult a bérlőhöz a bérleti szerződés lejártáig fizetendő bérleti díj összegének mértékéig.

A bérlő jogellenesen kárt okozott társaságunknak, nem tartotta be a szerződéses feltételeket, nem teljesíti fizetési kötelezettségeit, nem fizette meg a határozott bérleti időszak lejártáig esedékes bérleti díjat.

A bérbeadó nem egyezett bele a szerződés nem teljesítésébe – de e miatt felmondta a bérleti szerződést – így véleményünk szerint nem történt szolgáltatásnyújtás, kötelezettség vállalás, így az elmaradt bérleti díj követelése nem minősülhet ellenértéknek.

Ugyanakkor a követelt összeg megfizetésének ellenében a bérlő mentesül szerződéses kötelezettségei alól és társaságunk, a bérbeadó eláll azok követelésétől.

Kérdésünk a követelt, elmaradt bérleti díj ÁFA kötelezettségének megítélése. Kártérítésről vagy kártalanításról van-e szó ebben az esetben? Van-e ÁFA-fizetési kötelezettségünk, vagy sem?