Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Felek szerződést kötöttek egymással vételi jog alapítására, mely szerint az eladó vételi jogot biztosít a vevő részére a kizárólagos tulajdonát képező … megnevezésű ingatlanokra. A vevő él vételi jogával, melyről értesíti az eladót.

A vételár az alábbiak szerint kerül megfizetésre banki átutalással:
1. Az első vételár-részlet, a vételi nyilatkozatot követő 15 napon belül esedékes.
2. A második vételár-részlet egyenlő a teljes vételár – az első vételár-részlet. Esedékessége az első vételár-részletet követő 30. nap.

A tulajdonjog átszállása és az ingatlanok átadása:
Az ingatlanok tulajdonjoga a vételár teljes megfizetésének napján száll át a vevőre. Az eladó köteles a vételár második részletének a bankszámláján történt jóváírást követő 3 napon belül ingatlan-nyilvántartási bejegyzésre alkalmas okiratban feltétlen és visszavonhatatlan hozzájárulását adni ahhoz, hogy a vevő tulajdonjogát az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezzék.
Eladó köteles a vételár második részletének megfizetését követő 3 napon belül az ingatlanokat vevő birtokába adni. A vevő a birtokba vételtől kezdve viseli az ingatlan terheit, illetve szedi a hasznait.

Kérdésem a számlázással kapcsolatos eljárás menete lenne. Mikor kell kiállítani (mely napon) az előlegekről az előleg-számlákat, mikor a végszámlát, milyen teljesítési dátummal (vételár kiegyenlítése vagy a birtokbaadás napja, esetleg más időpont), milyen értékekkel, az ingatlanok tételes felsorolása kötelező-e (a szerződésben szerepel), a második vételár-részletről kiállított előleg-számla teljesítési időpontja megegyezik-e a végszámla teljesítési időpontjával stb.