Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Társaságunk több hrsz-en nyilvántartott ingatlant vásárol, melynek során az eladóval eltérő az álláspontunk a fordított, egyenes ÁFA kérdésének megítélésében.

 A fordított adózás alkalmazásának feltétele teljesül, mely szerint az érintett felek mindegyike belföldön nyilvántartásba vett adóalany és egyiküknek se legyen olyan jogállása, amely alapján tőle adó fizetése nem követelhető.

Az eladó és a vevő is választotta valamennyi féle ingatlan tekintetében az adókötelezettséget. Egyik ingatlan esetében sincs 2 éven belül jogerőre emelkedett használatba vételi engedély.

A kérdéses ingatlanok földhivatali bejegyzése a következő: kivett saját használatú út, kivett park, kivett csatorna, kivett közterület, kivett beépítetlen terület.

A telekkönyvi bejegyzéshez képest azonban egyes ingatlanok valóságos, fizikai helyzete eltérő. Több kivett saját használatú út bejegyzésű ingatlanon nem található semmilyen felépítmény, van olyan is amelyen közút van fizikailag. Több kivett parkként nyilvántartott ingatlanon, illetve azok egy részén út halad át. A kivett közterületként nyilvántartott ingatlanon szintén épített út van.

Mivel a valós és a telekkönyvi helyzet eltérő, ezért a szerződő felek között véleménykülönbség van a beépített ingatlan és az építési telek kérdésének megítélésében. Ennek következtében a fordított ÁFA illetve az egyenes adózás alkalmazása kérdéses számunkra az egyes ingatlankategóriákra vonatkozóan.

 A kerületi szabályozási terv szerint ezen területek a beépíthetőség szempontjából a következő besorolásba tartoznak. A kivett saját használatú út egy része védelmi erdő terület, tehát nem beépíthető. A kivett park ingatlanok erdőterület, védő erdősáv besorolásban vannak. A kivett csatorna, nem beépíthető, csatorna besorolásban van. A kivett közterület zöldfelület besorolásba tartozik.

 Kérjük válaszukat a fenti ingatlan ingatlanok értékesítésére esetén az egyenes illetve a fordított adózás alkalmazásával kapcsolatban.