Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Magyar kft német illetőségű ügyvezetője, aki a magyar társaság ügyvezetését Németországban élve látja el, részére a magyar társaság által fizetett munkabér adóelőlegének kiszámításával kapcsolatban kérném szépen a segítségüket! (Az ügyvezető nem tagja a társaságnak, az ügyvezetést munkaviszonyban látja el, a magyar társaság A1-es igazolással rendelkezik, az ügyvezetőnek járó munkabérből ezért csak SZJA-t vonunk. Ügyintézés végett évente időnként csak néhány napot szükséges neki Magyarországon töltenie.)

Munkabérét EURO-ban határozták meg (mégpedig nettóban, de a munkaszerződés módosítása végett tett erőfeszítéseink süket fülekre találtak, ezért nekünk kell ehhez a helyzethez igazodni.)

Az SZJA tv. 6. § (4) bekezdése szerint a külföldi pénznemben keletkezett bevétel…

–ha a bevétel adóelőleg-levonásra kötelezett kifizetőtől származik- a kifizető az adóelőleg megállapításhoz… a bevétel… megszerzése napját megelőző hónap 15. napján érvényes MNB hivatalos devizaárfolyamot, alkalmazza.

A kérdésem, hogy mi minősül a bevétel megszerzése időpontjának?

Pl. a 2021.január havi bér estében a bér utalására febr. elején (10.-ig bezárólag) kerül sor. Bevétel megszerzése napjának az átutalás dátuma számít, amikor a magyar kft. bankszámláján a terhelés megjelenik? Tehát az SZJA-t a jan.15.-én jegyzett MNB árfolyam alapul vételével kell Ft-ra átszámítani? Ha az utalás jan.31.-ig teljesülne, akkor viszont a 2020.dec.15.-i árfolyam alkalmazandó?  (Nem szokott így történni, ezt csak tisztánlátás végett kérdezném.) Vagy a januári bér januárban minősül megszerzettnek az utalás konkrét időpontjától függetlenül, és ebben az esetben az SZJA előleg a 2020.dec.15.-i MNB árfolyam alapján számítandó, és ez a helyzet minden hónapra vonatkoztatható? (Végül is nem megbízási díjról beszélünk!) (A nettó utalandó 1000EURO, a bruttó számfejtendő összeg így minden hónapban 1000/0,85=1.176,47EURO. Egyébként a cég az ügyvezető bérét devizaszámláról, devizás bevételeiből fizeti, tehát nem kell Ft-ot €-ra átváltania.)

A társaság Ft-ban vezeti a könyveit, az ügyvezető bérét a tárgyhónap utolsó napján jegyzett MNB-árfolyamon könyveljük le kötelezettségre és bérköltségre. Ha viszont az SZJA-előleg számításához adott hónap 15.-i MNB árfolyamát kell alkalmazni, akkor az SZJA-előlegen jellemzően árfolyam-különbözet keletkezhet, amit a 471-es számláról kell püi. ráfordításra vagy bevételre elszámolni? (Ill. a legtöbb esetben további különbözet jelenik meg a nettó utalt összeg könyv szerinti árfolyama /EURO dev.szla árfolyama/ és a hó végi árfolyam /a kötelezettségre könyvelt összeg/ közti különbözet miatt is.)