Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

0 hozzászólások

Két evás cég könyvelése kapcsán az alábbi gyakorlattal találkoztam. Az egyik bevételi nyilvántartásos bt., a másik kettős könyvviteles bt.
Szinte napi gyakorisággal kártyás vásárlásokat hajtottak végre a céges bankszámláról, illetve vettek fel készpénzt vagy utaltak ki pénzeket a saját bankszámlájukra az év során. Az előző könyvelő a kettős könyvvitelben banki átvezetési számlára könyvelte, majd bevételezte a pénztárba. Szerintem ezek taggal szembeni követelések, ameddig nem számolnak el visszafizetéssel vagy osztalék/előleg kompenzálással. E mellett pedig kamatjövedelemből származó bevételt is jelent, ami után a cégnek adóznia kellene, mert az eva ez alól nem mentesíti. Ha költségként nem számoljuk el, akkor nem lehet személyes közreműködői díjnak minősíteni sem?
A bevételis bt.nél talán elfogadható ez a gyakorlat mint tagi jogviszonyra tekintettel juttatott jövedelem, amit az EVA megfizetése után más adó nem terhel.
Helyesen gondolom a fentieket?