Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

0 hozzászólások

Tisztelt Szerkesztőség!

Az szja tv. hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó fejlesztési célú támogatására a folyósító hatóság 2017 december hónapban 50% előleget utalt ki. A vállalkozó a beruházást 2017-ben üzembe helyezte, az időarányos időszakra jutó amortizációt a teljes bekerülési érték alapulvételével elszámolta. A folyósító hatósággal csak a következő évben számolt el, a támogatás fennmaradó része is ekkor került kiutalásra. 2017-ben a kapott előleget kötelezettségként tartotta nyilván. 2018-ban (a folyósító hatósággal történt elszámolás napjával) a teljes támogatási összeget bevételként, az ennek megfelelő összegű értékcsökkenést költségként számolta el.

Kérdésem: Helyesen járt-e el a vállalkozó, amikor a fejlesztési célú, utólagos elszámolási kötelezettséggel kapott támogatási előleget a folyósítás évében kötelezettségként tartotta nyilván, és nem szerepeltette az adóbevallásában bevételként, miközben az üzembe helyezés okán amortizációt számolt el.

Tisztelettel várom mielőbbi válaszukat.