Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Tisztelt Szerkesztőség!

Az szja tv. hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó fejlesztési célú támogatására a folyósító hatóság 2017 december hónapban 50% előleget utalt ki. A vállalkozó a beruházást 2017-ben üzembe helyezte, az időarányos időszakra jutó amortizációt a teljes bekerülési érték alapulvételével elszámolta. A folyósító hatósággal csak a következő évben számolt el, a támogatás fennmaradó része is ekkor került kiutalásra. 2017-ben a kapott előleget kötelezettségként tartotta nyilván. 2018-ban (a folyósító hatósággal történt elszámolás napjával) a teljes támogatási összeget bevételként, az ennek megfelelő összegű értékcsökkenést költségként számolta el.

Kérdésem: Helyesen járt-e el a vállalkozó, amikor a fejlesztési célú, utólagos elszámolási kötelezettséggel kapott támogatási előleget a folyósítás évében kötelezettségként tartotta nyilván, és nem szerepeltette az adóbevallásában bevételként, miközben az üzembe helyezés okán amortizációt számolt el.

Tisztelettel várom mielőbbi válaszukat.