Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

E témakörben feltettem írásban azt a kérdést az APEH munkatársainak, hogy ha egy Kft. áttérése 2004. évben történik meg az eva hatálya alá, a 2003. év beszámolójában, illetve 2003. évi társasági adó bevallásakor csökkentheti-e, illetve számolhat-e fejlesztési tartalék címén az eredménytartalék az adóévben (2003) lekötött tartalékba átvezetett kedvezmény legfeljebb az adóévi adózás előtti nyereség 25%-ával. Természetesen kettős könyvvitelt vezet, így beruházásait, aktiválását, értékcsökkenés elszámolásról tárgyi eszköz nyilvántartó lapot vezet, így később (4 év) elszámoltatható.
Az APEH munkatársától írásban egyértelmű választ kaptam: NEM.
Az indok, idézem: „1996 évi LXXXI tv. 16. § (1) bek. a) pontja szerint 7. § (1) bek. f pontjában foglaltak, ha …
Vagyis, ha az adózó tárgyévben bejelentette, hogy a következő évtől adókötelezettségeit az eva adóalanyaként kívánja teljesíteni, a bejelentés adóévében már nem élhet az adómentes tartalékolás lehetőségével.”
Megdöbbenve olvasom az Önök 2004/3. szám 36. oldalán ennek ellenkezőjét, ami az én korábbi törvényolvasatomat erősíti meg.
Azért kértem segítséget, mivel nem szándékoztam adóhiányt okozni esetleges tévedésemmel. Ez a segítség – félrevezetés – most úgy érzem, több százezer forint adó-többletfizetést jelentett a törvényi lehetőségekhez képest.
Ilyen rendkívüli ok miatt élhetek-e az önrevízió lehetőségével, hiszen az APEH teljesen félrevezetett.