Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Cégünk helyi felső vezetése (a céggel munkaviszonyban lévő alkalmazottak) és globális vezetői (más külföldi kapcsolt vállalkozásoknál munkaviszonyban lévő alkalmazottak) egy közös 2 napos évértékelő rendezvényen vettek részt egy magyar szállodában, ahol a jövő évi tervszámokat is kidolgozták, megbeszélték.

Elszámolható-e reprezentációként a szálloda számlája, amely tételesen tartalmazza a 2 napos rendezvény szállás, étkezés, hangosítás és egyéb technikai költségeit? Különösen a szállás tekintetében vagyunk bizonytalanok.

Fogarasi Magdolna 2016.12.20-án megjelent cikke további értelmezésre szorul:

“Az előzőekben felsorolt esetekben valamennyi résztvevő (ideértve a cég alkalmazottait is) vendéglátása reprezentációnak minősül. Amennyiben ilyen felmerül, úgy a rendezvényen részt vevő vendégek szállás- és utazási költsége is reprezentációként számolandó el. A kifizetővel munkaviszonyban vagy más jogviszonyban álló vagy a rendezvény lebonyolításában közreműködő (munkát végző) személyek utazására és szállására fordított összeget nem kell a reprezentációs költségekbe beszámítani, ugyanis az említett személyek esetében az Szja tv. 3. § 10. pontja szerinti hivatali, üzleti utazásról van szó, ebből következően az utazás és a szállás kifizető által viselt költsége az Szja tv. 7. § (1) bekezdés g) pontja alapján a jövedelem számításánál figyelmen kívül hagyható.”

Az első mondat szerint a cég alkalmazottait is ide kell érteni és a második mondat szerint a résztvevők szállás költsége is reprezentáció.
Majd a harmadik mondat azt mondja, a munkaviszonyban álló személyek szállása nem reprezentáció. Úgy vélem, ezek egymással ellentétes tartalmú kijelentések.