Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

A feltöltőkártya beszerzése az szja-ban vállalkozói kivét, azaz kiesett az elszámolható költségek közül, hacsak a vállalkozó nem tudja a vállalkozási célt bizonyítani. Ezt a lehetőséget leszámítva, amennyiben a feltöltőkártyát elszámolják a költségek között, a vállalkozói kivétre vonatkozó adózási szabályokat kell rá alkalmazni.
A többit nem részletezem, az szja- és az áfa-törvény 2004. január 1-jétől hatályos szabályait a Feltöltőkártya áfája cím alatt adott alábbi válasz alapján hogyan lehet összeegyeztetni?

„Feltöltőkártya áfája

Az Adólevelek c. lap 2003/3. számában a 32-33. oldalon megjelent tájékoztatás szerint az áfa-adóalany levonhatja a feltöltőkártyák áfa-tartalmának 70 százalékát. Lapjuk 2002/3. számában a 3. oldalon közölt válaszuk szerint a feltöltőkártya értéke költségként nem számolható el, mivel részletes számla hiányában „nem bizonyítható a kizárólagos üzleti célú használat”. Fenti érvelés alapján továbbra is levonhatónak tartják az előzetesen felszámított áfa 70 százalékát?

A mobiltelefon-feltöltőkártya beszerzését terhelő előzetesen felszámított adó 70 százaléka az általános forgalmi adóról szóló, többször módosított 1992. évi LXXIV. törvény 2003. január 1-jétől hatályos 33. § (4) bekezdése alapján levonható. A személyi jövedelemadó szabályai szerint a kártya költségként való elszámolása nem megengedett, mivel részletes számla hiányában nem bizonyítható a kizárólagos üzleti célú használat, ez azonban az Áfa-törvény 33. § (4) bekezdés alkalmazhatóságát nem befolyásolja.”