Gépjármű átsorolása


Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

A 2003. január havi Adó újságban “Besorolások változása az Áfa törvényben” – címszóval megjelent cikkel kapcsolatban szeretnék Önöktől állásfoglalást kérni.
Egy konkrét eset kapcsán kérem, döntsék el helyesen jártam-e el, ha nem hogyan kellett volna és mi a teendőm?
Egyéni vállalkozó tevékenységéhez 2002-ben teherautót vásárolt (VTSZ 8704). Az autót csak a vállalkozáshoz használja, üzemanyag-számlákkal, menetlevéllel bizonyítva azt. Az áfát visszaigényelte, APEH ellenőrzés után meg is kapta. Ezentúl az üzemagnyag áfája, javítási, karbantartási költségek áfája a bevallásban levonásra került. Az amortizációt (5 év) időarányosan elszámolta – ez jelenleg is tart.
2003. január hóban megjelent az Adó újságban a cikk, ami alapján minden vállalkozónak minősítenie kell teherautóját, hogy 2003. 01. 01-től személy- vagy teherautónak minősül-e. A vállalkozó az állapotrögzítő alapján személyautónak minősítette. A forgalmiban továbbra is teherautóként szerepel. Az autón semmiféle átalakítást nem végeztek. Mivel az autó ettől kezdve személyautóként szerepel, én az üzemanyag, a javítás, a karbantartás áfáját nem vontam le. Az egész kiadást költségként számoltam el. Az amortizációt továbbra is elszámolom, függetlenül attól, hogy a cégautóadót nem fizeti.
Ha értékesítésre kerül sor, a számlán milyen VTSZ szerepeljen, 8703 vagy 8704?
Melléklet: 2003.01. havi Adó -Besorolások változása az ÁFA törvényben – című cikkből.

Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Egy bt. eladja a 2002-ben vásárolt Mercedes Vito gépkocsiját (dízel, 6 személyes, össztömeg: 2700 kg, forgalmiban tehergépjármű szerepel). Amikor a bt. vette, 8704 volt a vámtarifaszáma. Nem végeztek rajta semmilyen átalakítást. A bt. 2004-ben szeretné eladni a gépkocsit. Az APEH újságja szerint a gépkocsi a furgon típusú gépkocsik közé tartozik, amennyiben nem végeztek rajta átalakítást, 8704 a vámtarifaszáma. A VPOP Vegyvizsgáló Intézetét felhívtuk, és azt mondták, hogy a vámtarifaszáma már: 8703. Ebben az esetben mi a teendő? Akinek eladjuk, az visszaigényelheti az áfát vagy sem?