Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Az OEP a gyógyszertárak részére megtéríti a vények kezelésének és raktározásának, vagyis a megőrzésüknek az ellenértékét. A gyógyszertárak ezt a bevételüket mint szolgáltatást a tényleges vényforgalom alapján leszámlázzák a MEP felé. A kiszámlázott vénykezelési díj 25% áfás szolgáltatás.
Ebben az évben a gyógyszerárak úgynevezett kiegészítő vénykezelési díjat is kapnak az OEP-től a már hatályon kívül helyezett 22/2004. ESZCSM (IV. 1.) rendelet alapján. Erről számlát nem állítanak ki a gyógyszertárak, azt nem is kéri az OEP, illetve a MEP. E jogcímen a mai napig kapnak pénzt a gyógyszertárak. Az OEP által küldött “Elszámolás összesítő bizonylat” alcíme szerint “Közforgalmú gyógyszertárak árrés kiesésének kompenzálás érdekében kifizetett kiemelt kiegészítő vénykezelési díjról” készült az elszámolás.
1. Mivel ezen pénzjuttatás nem támogatás, hanem ahogy azt a 22/2004. ESZCSM rendelet is mondja: “kiegészítő vénykezelési díj”, így ugye az Áfa tv. 38. §-a szerinti arányosítás a juttatás kapcsán szóba sem jöhet?
2. Ezt a kiegészítő vénykezelési díjat az árrés-kiegészítés kompenzálása céljából kapják. Megnevezése szerint ez vénykezelési díj. Eddigi folyósítása során az áfa szóba sem került, az összeget az OEP állapítja meg, s ezért tényleges szolgáltatást sem nyújt a gyógyszertár, így arról bizonylatot sem állít ki. Milyen jogszabály alapján áfa-körön kívüli ez a juttatás?
3. Ezt a kiegészítő vénykezelési díjat – vállalkozási formától függetlenül – árbevételként kell könyvelni?
4. Kell-e ezt a bevételt az áfa-bevallásban bevallani? Ha igen, akkor a 0465u bevallás melyik sorában kell szerepeltetni?
5. Ha a kiegészítő vénykezelési díj mégis áfás lenne (annak ellenére, hogy nem történik szolgáltatásnyújtás), mégis ki kell számlázni a már megkapott díjat mint elvégzett szolgáltatást 25% áfásan?
6. Ez esetben kell-e önrevíziózni, vagy van valamilyen lehetőség arra is, hogy csak a soron könetkező áfa-bevallásban szerepeljen?