Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Egy gazdasági társaság (főleg arany) ékszerek adás-vételével foglalkozik.

A magánszemélyektől beszerezett ékszereket, és a gazdasági társaságoktól különbözeti ÁFÁ-val beszerzett használt aranyékszereket az ÁFA tv. XVI. fejezetében foglaltaknak megfelelve értékesíti tovább.

  1. Mi az eljárási mód abban az esetben, hogy ha a Különbözeti ÁFA szabályai szerint beszerezett aranyékszereket egy másik gazdasági társaság által nyújtott (szinítési) tisztítási szolgáltatás igénybevételével tisztíttatja, majd az eljárás során keletkezett színaranyat, és ezüstöt értékesít. Ezen értékesítés során alkalmazhatja a Különbözeti adózás szabályát?
  2. A tisztítási eljárás során keletkezett arany-, és ezüst Közösségen belül (adóalany részére) történő értékesítés esetén hogyan kell kiállítani a számlát?
  3. Amennyiben a tisztítási szolgáltatást EU-s (adószámmal rendelkező) társaság végzi el, akkor a szolgáltatást nyújtó EU-s társaság által (Fordított adózás szabályai szerint) kiállított számlával mi a teendőnk? (’65-ös bevallás, ’A60-as bevallás)
  4. Amennyiben a tisztítási eljárás során kinyert aranyat befektetési arannyá alakíttatja át, majd értékesíti a társaság, akkor alkalmazhatja, illetve kötelezően alkalmaznia kell az ÁFA törvény XVII. fejezetében foglaltakat? Tehát a 240. §-ban foglaltak szerint készített befektetési aranyat – és megfelelő nyilvántartás vezetése mellett – ÁFA-mentesen értékesít (függetlenül attól, hogy magyar, vagy közösségen belüli adóalany részére történik az értékesítés) és az előállításhoz igénybe vett szolgáltatás kapcsán adólevonási jogát érvényesíti.