Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Kedves Kollegák!

Kérem segítségüket az alábbi esethez kapcsolódó adókötelezettség megállapításához.

1/Egy édesanya és fia közös tulajdonában álló lakóingatlant értékesít. Az ingatlant 10 évvel korábban szerezték öröklés címén. A fiú tulajdonrészét az édesanya haszonélvezeti joga terheli. Az adásvételi szerződésben az áll, hogy az édesanya lemond haszonélvezeti jogáról ellenérték fejében a vevő javára.  

Álláspontom szerint ebben az esetben nem keletkezik adóköteles jövedelem az ingatlan eladásakor, tekintettel az szja törvény 62.§ (4) bekezdésére.

2/ Egy édesanya és fia közös tulajdonában álló lakóingatlant értékesít. Az ingatlant 10 évvel korábban szerezték öröklés címén. A fiú tulajdonrészét az édesanya haszonélvezeti joga terheli. Az adásvételi szerződésben az áll, hogy az édesanya lemond haszonélvezeti jogáról térítés nélkül  a fia javára.  Tudomásom szerint a haszonélvezeti jog nem forgalomképes, a jogról való lemondással megszűnik, a fiú az édesanya lemondásával nem szerezhet haszonélvezeti jogot saját tulajdonú ingatlanán. ezért a fiú csak az ingatlant tudja értékesíteni  – teher nélkül – magasabb áron.

Kérdésem az, hogy keletkezik –e adóköteles jövedelme a fiúnak az édesanya lemondásával?

Köszönöm segítségüket.