Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

0 hozzászólások

Kedves Kollegák!

Kérem segítségüket az alábbi esethez kapcsolódó adókötelezettség megállapításához.

1/Egy édesanya és fia közös tulajdonában álló lakóingatlant értékesít. Az ingatlant 10 évvel korábban szerezték öröklés címén. A fiú tulajdonrészét az édesanya haszonélvezeti joga terheli. Az adásvételi szerződésben az áll, hogy az édesanya lemond haszonélvezeti jogáról ellenérték fejében a vevő javára.  

Álláspontom szerint ebben az esetben nem keletkezik adóköteles jövedelem az ingatlan eladásakor, tekintettel az szja törvény 62.§ (4) bekezdésére.

2/ Egy édesanya és fia közös tulajdonában álló lakóingatlant értékesít. Az ingatlant 10 évvel korábban szerezték öröklés címén. A fiú tulajdonrészét az édesanya haszonélvezeti joga terheli. Az adásvételi szerződésben az áll, hogy az édesanya lemond haszonélvezeti jogáról térítés nélkül  a fia javára.  Tudomásom szerint a haszonélvezeti jog nem forgalomképes, a jogról való lemondással megszűnik, a fiú az édesanya lemondásával nem szerezhet haszonélvezeti jogot saját tulajdonú ingatlanán. ezért a fiú csak az ingatlant tudja értékesíteni  – teher nélkül – magasabb áron.

Kérdésem az, hogy keletkezik –e adóköteles jövedelme a fiúnak az édesanya lemondásával?

Köszönöm segítségüket.