Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Tisztelt Szakértő!

A számlakibocsátási határidő rövidülése miatt az időszaki elszámolású ügyleteknél honnan kell számítani a 8 napot (ÁFA-tv. 163.§ (2) bek. c) pont)? Feltételezve, hogy az elszámolási időszak általában egy hónap, de minden esetben igazodik a naptári időszak(ok)hoz.

Általánosságban elmondható-e, hogy amennyiben átalánydíjas, utólag számlázott szolgáltatásról van szó az időszak utolsó napjától számítandó a 8 nap (például könyvelési szolgáltatás, ügyvédi szolgáltatás esetleg ingatlan bérbeadás)?

Más esetben elfogadható-e az a megoldás, hogy amikor az elszámoláshoz szükséges adat a rendelkezésre áll? Például bérszámfejtési szolgáltatásnál – ahol a hó utolsó napjától, mint az időszak utolsó napjától számított 8 napon belül ritkán áll rendelkezésre adat – a 08-as bevallás leadási határidejétől számítható-e a 8 nap? Hasonlóan egy naptári hónap szerinti elszámolású munkaerő kölcsönzési szolgáltatásnál szintén hosszabb időt vesz igénybe a számla kiállítása, partnerrel történő egyeztetése, mely során a 8 napos számlakiállítási határidő – amennyiben az elszámolási időszak utolsó napjától számítódik – nem tartható.

Válaszukat előre is köszönöm.