Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

A következő témában szeretnénk segítséget kérni:

2018. évben több 2014. év előtt beszerzett tárgyi eszköz selejtezésére került sor társaságunknál, melyekre terven felüli értékcsökkenést számoltunk el, amely társasági adóalap növelő tétel a társasági adó törvény 8. § 1. b) alapján.

Most vettük észre, hogy az előző főkönyvelő nem élt a társasági adó törvény által adott lehetőséggel. A társasági adóalapot 2014. év előtti években nem a társasági adótörvény szerinti értékcsökkenéssel csökkentette, hanem a számviteli törvény szerint elszámolhatóval. Ezáltal a társasági adó törvény szerinti magasabb összegben elszámolható értékcsökkenés társasági adóalap csökkentő hatását nem vette figyelembe.

A fentiek figyelembevételével kérdésünk az lenne, hogy a 2018. évi társasági adóalap meghatározásakor növelő tételként kell-e szerepeltetnünk ezen eszközök terven felüli értékcsökkenését, ha 2014. év előtti években nem éltünk a csökkentés lehetőségével.

Abban az esetben, ha ez nem növelő tétel, akkor milyen dokumentummal tudjuk ezt alátámasztani?

Segítségüket előre is köszönjük.