Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Tisztelt Szakértő!

A következő kérdésben szeretném segítségüket kérni:

Saját tulajdonú ingatlan értékesítésével és bérbeadásával foglalkozó cég vásárol egy üzletházként nyilvántartott két szintes ingatlant. A földszinti két üzlethelyiséget kisebb felújítás után kiadja. Az emeleten lakásokat kiván kialakítani, ezek megvalósítása után az épületet társasházzá akarják nyilvánítatni, az egyes üzleteket és lakásokat albetétesíteni. A kész lakásokat értékesítik vagy bérbe adják majd. A cég lakóingatlan és nem lakóingatlan bérbeadása esetén bejelentkezett az áfa körbe, de értékesítés esetén csak a nem lakóingatlan esetén választotta az áfa-kört.

Kérdéseim:

– az így kialakított lakások új ingatlannak minősülnek-e, vagy nem

– az ingatlant adóalanytól vásároltuk, aki bejelentkezett az értékesítés esetén az áfa körbe, tehát társaságunknak, mint üzletház vásárlás után levonható áfája keletkezett ( fordított adózással el is számoltuk) Ha az ingatlan egy része átminősítésre kerül, akkor ezt a beszerzést terhelő levont áfát helyesbíteni kell? Ha igen akkor milyen arányban, és milyen időponttal? Mi a különbség ha az átalakítás után a lakásokat bérbeadjuk ( bérbeadásra áfa-körben vagyunk) vagy eladjuk ( eladásra a nem új lakóingatlan esetében nem jelentkeztünk be az áfa körbe)

– a lakások kialakítása érdekében felmerült kiadások áfája levonható-e és ha igen melyik törvényi feltétel alapján. Vagy amíg nincs átminősítve az épület addig mint üzletház átalakításával kapcsolatos kiadást kell kezelni és az áfa levonhatóvá válik? De mit kell tenni az átminősítéskor, tekintve hogy még nem tudjuk, hogy értékesítve (ami adómentes) vagy bérbe adva ( ami választás alapján adóköteles) lesz a lakás.

– Ha a beruházást teljes egészében külső vállalkozó végzi ( építész iroda kivitelezi) akkor ennek elszámolása hogy történik? A bejövő számla kerül a beruházási számlára, vagy mivel az épület állt, és csak átalakítás történik saját rezsis beruházásként kell kezelni azt?
– Az átalakítás fordított adó alá eső tevékenységnek minősül?