Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Ingatlanforgalmazással foglalkozó társaságunk (bejelentkezve ÁFA körbe az ingatlanértékesítésre) összközműves építési telkeket vásárolt, melyekre tekintettel az ÁFA-t visszaigényelte.
A telkeket változatlan formában, vagy néhány kisebb földfeltöltést végezve tovább kívánjuk értékesíteni.
Az adásvételi szerződések a szerződés aláírásának napján átvett/ügyvédi letétbe helyezett 10% foglalót, a szerződéskötést követő 60 napon belül kifizetett 40% vételárrészletet, illetve (függően a felhasználni kívánt hitel átfutásától) 100 napon belül kifizetett maradék 50% vételárrészletet tartalmaz.
A birtokba kerülés és a tulajdonjog bejegyzése csak a vételár maradéktalan megfizetése után esedékes azzal, hogy a tulajdonjog bejegyzéshez szükséges hozzájárulást a szerződés aláírásának napján ügyvédi letétbe helyezzük.
Az lenne a kérdésem, hogy az ÁFA szempontjából mi számít teljesítési időpontnak a fenti ügyletek esetében, tehát mikor és milyen összegű számla kiállítására és ÁFA megfizetésére vagyunk kötelesek?
Ugyanez a kérdés akkor is, ha a telkeken építendő házra vonatkozóan kötünk kivitelezési szerződést a fenti részletfizetési konstrukcióban. Ha jól tudom ebben az esetben számlázhatjuk 5%-al az ÁFA összegét, azonban a számlák kibocsátásának és ÁFA megfizetésének időpontjai nem teljesen világosak számunkra.